|

Macaristan'ı yarı yolda bıraktılar

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB), Macaristan'ın bütçe kesintisi hedeflerine ulaşması için sert tedbirler alması gerektiğini söyledi. Kuruluşlar ülke ile 2008'de imzalanan kredi programının gözden geçirilmesini askıya aldı

00:00 - 19/07/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:42 - 18/07/2010 Pazar
Yeni Şafak
Macaristan'ı yarı  yolda bıraktılar
Macaristan'ı yarı yolda bıraktılar

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB), Macaristan'ın bütçe kesintisi hedeflerine ulaşması için sert tedbirler alması gerektiğini söyleyerek, 2008 yılında bu ülkede finansal kriz yaşamasını önlemek amacıyla imzalanan kredi programının gözden geçirilmesini askıya aldı. Macaristan, görüşmelerin askıya alınmasıyla birlikte, gözden geçirme tamamlanıncaya kadar toplam 25.1 milyar dolar olan kredinin geri kalan kısmını alamayacak. IMF ve AB yetkilileri ile yapılan görüşmelerin önümüzdeki hafta başında tamamlanması bekleniyordu. Analistler, kredi programıyla ilgili belirsizliğin Pazartesi günü piyasalar açıldığında, Macaristan para birimi forintte sert bir değer kaybına neden olabileceğini tahmin ediyor.

ÜLKE YENİDEN BAŞLAMAYA İSTEKLİ

IMF ve AB'nin kararı sonrasında Macaristan cephesinden ilk açıklama ise Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy'den geldi. Matolcsy, hükümetin görüşmelere yeniden başlamaya istekli olduğunu belirtti ve "Hükümet elbette IMF ve AB'nin de aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlarla görüşmelerini sürdürecektir" dedi. Macaristan'da Nisan ayında iktidara gelen yeni merkez sağ hükümet, bu kredi programını 2010'un sonuna kadar uzatmayı istediğini ve 2011 ve 2012 için de ihtiyati stand-by programı arzu ettiklerini açıklamıştı.

DÜNYAYI KORKUTMUŞTU

Macaristan'da hükümet değişimiyle, tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi, bütçe açığının bilinenden ve açıklanandan çok daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak, Macaristan Devlet Bakanı Mihly Varga, yaptığı açıklamada birçok bütçe kaleminin gerçeği yansıtmadığını, vergi gelirleri sık sık abartılırken, harcamaların olduğundan az gösterildiğini belirtmişti.


Yetmez! Daha fazla tedbir alın

IMF tarafından kararla ilgili yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi: "Piyasalarda ülkelerin bütçe açıkları ve borç seviyelerine yönelik dikkatin arttığı bu dönemde, daha önce 2010 için yüzde 3.8 ve 2011 için de yüzde 3'ün altı olarak duyurulan bütçe açığının GSYİH'ye oranı, gerekli konsolidasyon süreci ve borç sürdürülebilirliği için makul bir çapa olma özelliğini koruyor. Bu hedeflere bağlılığın devam ettirilmesi gerektiği gibi ek önlemlerin alınması gerekmektedir" Macaristan, askıya alınan kredi programına, para piyasalarından borçlanırken yatırımcılarda güven yaratmak için ihtiyaç duyuyor. Macar ekonomisi son dönemde pozitif bir seyir gösteriyor.



14 yıl önce