|

'Made in Turkey' ile gururlanıyorum

ABD'deki temasları kapsamında Boeing'i gezen Ekonomi Bakanı Çağlayan, TAI-TUSAŞ'ın ürettiği parçaları görünce, "Boeing üzerindeki 'Made in Turkey' yazısı beni gururlandırdı' dedi. Çağlayan, Türkiye'ye dönünce İstanbul-Seattle direkt uçuşları için THY'ye tavsiyede bulunacağını ifade etti

00:00 - 20/08/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:07 - 20/08/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
'Made in Turkey' ile gururlanıyorum
'Made in Turkey' ile gururlanıyorum

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Seattle kentinde Boeing firmasının fabrikasını gezdi.

Çağlayan ve beraberindekiler, ABD'deki temaslarının son gününde, Boeing firmasının Everet kampüsündeki fabrikasında 777, 747, 737 ve 787 uçaklarının üretim ve montaj çalışmalarının yapıldığı bölümlerde incelemelerde bulundu. Bakan Çağlayan, dünyanın en büyük kapalı alana sahip olduğu belirtilen fabrikayı golf arabasıyla dolaştı.

YILDA 200 BİN ZİYARETÇİ

Bakan Çağlayan'a fabrikadaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Boeing yöneticileri, uçakların montajının yapıldığı bölümün, dünyanın en büyük kapalı alana sahip bina olduğunu, binanın içindeki ana ulaşım koridorunun 1 kilometreyi bulduğunu belirttiler. Dünya üzerinde 60 bin şirketle çalıştıklarını ifade eden yetkililer, uçakları üretirken dünyanın bir çok ülkesinden malzeme ve parçalar kullandıklarını kaydettiler. Yetkililer, Bakan Çağlayan'a Boeing için TAI - Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.(TUSAŞ) tarafından üretilen parçaları gösterdi. Bunun üzerine Bakan Çağlayan da Boeing üzerinde 'Made in Turkey' yazısını görmenin kendisini gururlandırdığını dile getirdi. Heyette yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da Bakan Çağlayan'a Boeing için ürettikleri parçalar konusunda bilgi verdi. Üzerinde 6 milyon adet parça bulunduğu ifade edilen Boeing 747 uçağının 49 günde montajının yapıldığını anlatan yetkililer, testler ve uçağın boyama işlemlerinin ise 2 ay sürdüğünü kaydettiler. Boeing fabrikasını her yıl 200 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan yetkililer, bugüne kadar fabrikayı gezen ziyaretçi sayısının 3,5 milyon kişi olduğu bilgisini verdiler.

'787' DE GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyete, yetkililer henüz piyasaya çıkmayan Boeing 787 uçağının yapıldığı yeri de gezdirdiler. Yetkililer, daha önce bu alana hiçbir misafirin alınmadığını ancak Bakan Çağlayan'ın çok özel bir ziyaretçi olduğu için bu alanı da gezmesini istediklerini kaydettiler. Daha sonra Bakan Çağlayan, Boeing firmasının yetkilileriyle birlikte 777 uçağının motorunun önünde fotoğraf çektirdi.


Seattle'a direkt uçuşu THY'ye tavsiye edecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki temasları çerçevesinde Seattle Ticaret Odası yetkilileriyle kahvaltıda biraraya geldi. Washington Eyaleti Vali Yardımcısı Brad Owen'in de katıldığı kahvaltının ardından bir konuşma yapan Çağlayan, iki ülke arasındaki dostluğun ekonomik ilişkilere yansımadığını, ticaretin yetersiz olduğunu anlattı. 'Bu konuda faturayı Amerika tarafına çıkartmak gibi bir niyetim yok. Bu konuda sizlere kendimizi ne kadar tanıttığımız sizleri ne kadar tanıdığımız konusu aslında sorgulanmalı' diyen Bakan Çağlayan, bu eksikliği telafi etmek için ABD'ye geldiklerini söyledi. Türk Hava Yolları (THY) için üretilen Boeing uçağı ile resmi olmasa da ilk Seattle- İstanbul uçuşunu yapacaklarını belirten Çağlayan, Türkiye'ye dönünce de İstanbul-Seattle direkt uçuşlarının başlatılması için THY'ye tavsiyede bulunacağını ifade etti. Bakan Çağlayan, direkt uçuş sayesinde Seattle ve Türkiye ticaretinin ve turizm gelirlerinin artacağını söyledi.


İş birliği gelişecek

Türkiye ekonomisine ilişkin bilgiler veren Çağlayan ABD'nin ithalatında Türkiye'nin 48'inci sırada olduğunu, ticareti artırmak için ikili işbirlikleri geliştirmek istediklerini söyledi. Amerika'daki Türk lobisinin önemine işaret eden Çağlayan, 'Türk diasporası daha etkili olmalı. 2023 Türkiye'sini sizle beraber inşa edeceğiz. Bunu teknoloji ile inovasyonla gerçekleştireceğiz' diye konuştu.


13 yıl önce