|

Marmara’da ring dönemi

TRANSİST 2016 Fuarı açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Marmara Denizi etrafını kıtalararası ulaşımda ring haline getireceklerini söyledi. Arslan, “Yavuz Sultan Selim, Çanakkale ve Osmangazi Köprüleri ile devamındaki otoyollar ile kıtalararası ulaşım için Marmara Denizi etrafında halka oluşturacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 23:05 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

9. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı (TRANSİST 2016) başladı. İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayan fuar 3 Aralık'a kadar devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan fuara Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.



Fuarın açılışında konuşan Bakan Aslan, “Ülkemiz 1 buçuk milyarlık nüfusa ortalama 3 saat uzaklıkta. Bu alan 35 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasıla oluşturuyor. Sadece ticaret hacmi yaklaşık 7 milyar dolar. O zaman ülkemiz, coğrafi olduğu kadar ekonomik ve ulaşım ağlarıyla da kıtalararası köprü olmalıdır” dedi.



KÖPRÜLER ENTEGRE EDİLECEK


AK Parti iktidarıyla ulaşım ağlarında çağ atlandığını vurgulayan Aslan, “Sadece İstanbul'a değil ülkemizin tamamına ve kıtalararası taşımada dünyaya hizmet edecek projelere öncelik veriyoruz. İşte bu kapsamda 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol oranını 25 bin kilometreye çıkarttık. Bin 714 kilometre otoyolu 2 bin 500 kilometreye çıkarttık. 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Malkara'ya kadar uzatacak 100 kilometrelik otoyol projesini ihaleye çıkarıyoruz. Amacımız Marmara Denizi etrafında kıtalararası bir ring oluşturmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü ve bunların bağlantı yollarını birbirine kavuşturup bir halka oluşturacağız. Bu sayede bölgenin ve özellikle İstanbul'un üzerindeki trafik yükünü hafifleteceğiz” diye konuştu.



KONFOR ARTARSA YOLCU DA ARTAR


İstanbul'da toplu taşıma konforunun artırılacağını belirten Topbaş ise, “İstanbul'da 2004'te 11 milyon günlük hareket bugün 30 milyona ulaştı. Günlük hareket yaklaşık 3 kat artmasına rağmen, toplu taşıma ile trafikte geçen zaman 8-9 dakika azaldı. Bir şerit yaptığınızda ortalama saatte bin 200 araç ve içinde bin 800 kişi geçiyor. Halbuki vagonlarla saatte 60 bin kişi taşınabiliyor. Ancak vatandaşları toplu taşımaya alıştırmak için konforu artırmak gerekiyor” şeklinde konuştu.



Engellilere özel buton


Engellilerin toplu taşımayı daha kolay kullanabilmeleri için yeni uygulamalar başlatacaklarını söyleyen Başkan Kadir Topbaş, “Otobüs ve duraklarda engellilere özel akıllı sistemleri devreye alacağız. Engelli vatandaş butona bastığında şoför ona göre durağa yanaşacak ve yardımcı olacak. Yine kavşak ve otobüslere çip yerleştireceğiz. Otobüs kavşağa geldiğinde yeşil yanma süresi kısalacak ve toplu ulaşım hızlanacak” açıklamasında bulundu.



Metrobüsler yenileniyor





Fuarda standları gezen Başkan Kadir Topbaş elektrikli otobüsleri yakından inceledi. Topbaş, tek seferde daha fazla yolcu taşıyan ve elektrikle çalışmasıyle tasarruf sağlayan otobüslerin test edilmesi talimatı verdi. Araçların testlerden geçmesi halinde 500 adet sipariş verilecek. Elektrikli otobüsün teknik özellikleri hakkında Yeni Şafak'a konuşan Bozankaya Otomotiv Tasarımcısı Akın Ay, “Yüzde 100 yerli tasarım ve pille çalışan elektrikli otobüsümüz tek şarj ile 400 kilometre yol gidebiliyor. Aynı nitelikteki dizel araçlara nazaran 4'te 3 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor” dedi.





#TRANSİST 2016
#İstanbul Ulaşım Kongresi
#Marmara
7 yıl önce