|

Mavi Akım inşaatı başladı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Lebedev, projenin Karadeniz kısmı inşaatına başlandığını belirterek, "Suçlamalar yersiz" dedi.

.
00:00 - 3/06/2001 Pazar
Güncelleme: 14:50 - 6/05/2014 Salı
Yeni Şafak
Mavi Akım inşaatı başladı
Mavi Akım inşaatı başladı

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, Mavi Akım Projesi'nin Karadeniz kısmı inşaatına başlandığını belirterek, bu konuda Rus tarafına yöneltilen suçlamaların yersiz olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Lebedev yaptığı yazılı açıklamada, bu hususlarla ilgili şaşkınlık ve kaygı duyduğunu ifade etti. Lebedev, "Temiz Eller operasyonu, 'Beyaz Enerji' uğruna verilen mücadele bizde tam anlayış ve destek bulmaktadır. Önemli olan, bu işin bazı 'pek temiz olmayan eller' tarafından şu ya da bu siyasi amaçlara erişmek için kullanılmamasıdır" dedi.

Lebedev açıklamasında, şunları dile getirdi:

"Halbuki gerçek durum şudur: Bu yılın Mart ayından beri Mavi Akım gaz boru hattının deniz kısmının inşaatında kullanılacak İngiliz ve Japon yapımı borular Türkiye'ye gelmeye başlamıştır. Mayıs ayının sonu itibariyle Samsun limanında 40 bin tondan fazla boru birikmiştir. Bu borularan şu ana kadar gümrük muamelesinden geçmemiş olması derin üzüntü uyandırmaktadır.

Borular boş durmasın

15 Aralık 1997 tarihli Rusya Federasyonu hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında Rusya Doğal Gazının Karadeniz Üzerinden Sevkiyatına İlişkin Anlaşmaya 27 Kasım 1999 tarihli Ek Protokol'le öngörülmüş olan gümrük rejiminin somut uygulama prosedürü ile ilgili olarak Türkiye'nin ilgili devlet organlarının Samsun Gümrük makamlarına gönderilmiş net talimatları yoktur. Bu yılın Haziran ayında sığ kısımlarda boru döşeyecek 'Kastro Otto' adlı birinci geminin gelmesi planlanmaktadır. Boruların boş durması büyük ölçüde finans kaybına yol açacaktır. Bu problem gaz boru hattının işletmeye açılmasının ertelenmesine yol açacaktır."


23 yıl önce