|

Maya gen bankası kuruluyor

Bakan Mehdi Eker, daha önce kurulan tohum gen bankasından sonra şimdi de maya gen bankası kurulacağını belirterek, burada gıdaların mayalanmasında kullanılan kültürlerin, mayaların, küflerin, bakterilerin üretilip özel yerlerde muhafaza edileceğini dile getirdi.

Yasemin Asan
00:00 - 22/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:04 - 21/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Maya gen bankası kuruluyor
Maya gen bankası kuruluyor

Daha önce Türkiye tohum gen bankasının dünyanın 3. büyük gen bankası olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Şimdi gıda ile ilgili, gıdaların mayalanması kullanılan, kültürlerin, mayaların, küflerin, bakterilerin onların elde edilip , izole edilip özel yerlerde muhafaza edilebildiği bir maya bankası kuruyoruz. Bu da 2014 yılı içinde hizmete girecek. Maya canlı olarak muhafaza edilmesi ve gerektiğinde gerek tüketicilerin, gerek üreticilerin gerekse sanayicilerin hizmetine sunulabileceği bir formda muhafaza edilebilmesi için böyle bir gıda gen bankası ya da maya gen bankası şeklinde yapıyoruz'' dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşarak, ''Dünya Süt Günü'' etkinliklerine katıldı. Türkiye''nin 17 milyon ton süt üretimine çıktığını, dünyanın 9. büyük süt üreticisiolduğunu söyleyen Eker, ''10 yıl içinde Türkiye süt üretimini 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardı. Türkiye 9 milyon büyükbaş hayvandan 14 milyon büyükbaş hayvana çıktı'' dedi.

PİRİNÇ HABERİ TÜRKİYE''YE ZARAR VERDİ

Tarımla ilgili konularda, uzman kişilerin konuşmaması gerektiğinin altını çizen Eker, ''Türkiye''ye, sanayicisine, üreticisine herkese zarar veriyor. Bunu acı örnekleri ile karşılaşıyoruz geçen günlerde pirinçde yaşadık. Yanlış anlaşıldı sonradan anlaşıldı ama Türkiye''ye zarar verdi'' dedi.

KOYUN VARLIĞI 35 MİLYON

Anadolu''nun kendi varlığı olan küçük baş hayvancılığın gelişmesi yönünde tedbirler aldıklarını hatırlatan Eker, ''Bizim coğrafyamız, aldığımız yağış bu topraklarda koyun ve keçiyi daimi olarak yetiştirmemiz gerektiğini söylüyor'' dedi.Cumhuriyet tarihi boyunca hep aşağıya doğru seyreden koyun ve keçi varlığının ilk defa 2010''dan itibaren yukarı çıkmaya başladığını söyleyen Eker, bu yıl koyun sayısının 35 milyona çıktığını ifade etti.


11 yıl önce