|

Mayo bahane, çamur şahane

Bazı gazetelerin her yıl gündeme getirdiği "Mayo reklamı krizi" bu yıl da sahnede. Haberleri gündeme getiren gazetelerin mayo firmalarının iddialarını manşetlerine taşımaları ve bunun üzerine yorum yapmaları, bazı televizyonlarda ise bunun yaşam şekline müdahele olarak sunulması tepki çekiyor.

Yeni Şafak
00:00 - 17/05/2007 Perşembe
Güncelleme: 15:48 - 17/05/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Mayo bahane, çamur şahane
Mayo bahane, çamur şahane

Suçlamalara hedef olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bilboardların özel bir firma tarafından pazarlandığını ve müdahalelerinin sözkonusu olmadığını açıkladı.


Bazı mayo firmalarının reklamlarının İstanbul'da bilbordlara kabul edilmediğiyle ilgili gazetelerde çıkan haberlere ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Amerika'dan cevap verdi. Bir toplantı için Amerika'da bulunan Topbaş, gazetedeki haberleri okumadığını, ancak reklamlar konusunda bir kısıtlamanın asla söz konusu olmadığını vurguladı.


Bilbordların kiracısı olan firmaya mayo reklamları konusunda bir başvuru yapılmadığı bilgisini aldıklarını belirten Topbaş, İstanbul gibi büyük bir kentte yaşayan her bireyin sorumluluğunu üzerinde taşıdığını, kişisel düşüncesinin, toplumun değerleriyle uyumlu olmayabilecek kimi konularda biraz daha dikkatli olunması gerektiği yönünde olduğunu söyledi.


Kesinlikle bir kısıtlama olmadığını ifade eden Topbaş, "Kaldı ki örneğin Tophane'de Kılıçali Paşa Camii'nin hemen yakınında büyük bir panoda mayo reklamı var, orada duruyor" diye konuştu.


- Bu firmalar mayo yasağı var diye reklam yapıyorlar. Bunlar kurnaz esnaf. Nitekim böyle bir yasak olmamasına rağmen bunu yaparak reklamlarını gerçekleştiriyorlar. Bakın ben şu anda ABD'de Dünya Belediye Başkanları ile birlikteyim. Bu haberler İstanbul'un dünya başkenti olmasına yönelik çabaları olumsuz etkiliyor. Yoksa ortada bir yasak yok. Biz billboardlara ilan yasağı koymadık.


MAYO FİRMALARI KURNAZ ESNAF


Topbaş mayo firmalarının para vermeden reklam peşinde olduklarını kaydetti:


“Kurnaz esnaf mevsimi başladı. Müracaat etmeden böyle bir netice almaları imkansız. Geçen sene bir firma ücretini yatırmayınca reklamı kaldırıldı. Paralarını yatırınca afişleri yer aldı. Böyle bir başvuruda bulunmadan böyle bir ifadede bulunmaları beni şaşırttı. Farklı bir mantıkla farklı bir reklam anlayışına giriyor. Onları bu yaklaşımlarından dolayı kutlarım…


2005 ve 2006'da İstanbul'da mayo reklamları vardı. Geçen yıl reklamın kaldırılması ücretinin yatırılmaması ile ilgilidir. Mayoyu kısıtlamamız mümkün değildir. Sezonu iyi kullanmaktır.”



17 yıl önce