|

Mekik diplomasisi

Başbakan Erdoğan, dün BM Genel Sekreteri Annan, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve İtalya Başbakanı Prodi ile Lübnan ve barış gücünün görev tanımını konuştu. Erdoğan, “barış gücü çatışmaya girmemeli” dedi.

00:00 - 20/08/2006 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 20/08/2006 Pazar
Yeni Şafak
Mekik diplomasisi
Mekik diplomasisi

Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan'da Barış Gücü'nün komutasını yürüten Fransa'nın Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ve İtalya Başbakanı Romano Prodi ile telefonla görüşerek, "barış gücünün silahsızlandırma misyonu olmaması gerektiğini" söyledi.

Annan, Chirac ve Prodi'nin telefonları arka arkaya geldi. Önceki gece arayan Annan, Lübnan'daki Barış Gücü'nün misyonunun ve Türkiye'nin katılımının çok önemli olduğunu vurgularken, Erdoğan da, sürece olumlu baktığını, ancak bu gücün sadece "barışı korumakla" görevli olması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, değerlendirmelerini tamamladıktan ve ilgili kararın TBMM'de onaylanmasından sonra cevap vereceğini söyledi.

CHİRAC'A GÖREV VURGUSU

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da, BM Barış Gücü'ne ek kuvvet gönderilmesinin bir an önce karara bağlanmasını beklediklerini belirterek, Fransa'nın yapacağı ek katkı hakkında bilgi verdi ve komuta görevini sürdürmeyi arzu ettiklerini bildirdi. Chirac, Türkiye'nin bu güç içinde yer almasını önemli bulduğunu vurguladı. Erdoğan da sürece olumlu baktıklarını yinelerken, konuşlandırılacak gücün sadece "barışı koruma" görevi olmasının önemine vurgu yaptı.

PRODİ: HERKES BEKLİYOR

Chirac'dan sonra İtalya Başbakanı Prodi arayarak, Avrupalı liderlerle yaptığı temaslar hakkında Erdoğan'a bilgi verdi. Prodi, herkesin Türkiye'nin barış gücüne katılmasını istediğini kaydetti. Erdoğan da Prodi'ye, barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmayı istediklerini vurgularken, Annan ve Chirac'la yaptığı görüşmeleri hatırlattı ve bu konudaki değerlendirmelerin devam ettiğini bildirdi.

Barış çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Gül'ün de bölgede temaslarda bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, hükümet olarak sürece olumlu baktıklarını yineledi.

18 yıl önce