|

Merrill Lynch bayram öpücüğünü erken verdi

Uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch, Türkiye ve IMF anlaşmasına yönelik son derece olumlu bir rapor yayınladı. Raporu okuyanlar "Bayram değil seyran değil" derken, ML'deki iyimserliğin, iki gün içinde İMKB'de yapılan yüklü alımlarla ilgisinin olabileceği öne sürüldü

Ekonomi Servisi
00:00 - 22/05/2009 Cuma
Güncelleme: 22:14 - 21/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Merrill Lynch bayram öpücüğünü erken verdi
Merrill Lynch bayram öpücüğünü erken verdi

IMF anlaşmasına yönelik beklenti açıklamalar uzun süredir borsa endeksi üzerinde önemli etki-lerde bulunuyor. Endeksin 26 binlerden başlattığı yükseliş bu beklenti nedeniyle 35 binlere kadar gelmiş durumda. IMF anlaşmasının öneminin farkında olan borsa yatırımcısı ise içerden ve dışardan gelen "IMF haberleri"ni daha bir dikkatli izler hale geldi. Anlaşmada sorun olmadığına yönelik her açıklama piyasaya yeni ve küçük alıcılar çekerken, anlaşmanın süresinin belirsizliğine yönelik haberler ise tam tersi bir etkide bulunabiliyor. Hal böyle olunca da konuya dair spekülasyon ya da manipülasyon kokan hareketlere de sıkça rastlanıyor.

ANLAŞMA ÇOK YAKIN İDDİASI

Bunun son örneği ise dünkü Merrill Lynch'in ajanslara yansıyan açıklamasıyla kendini gösterdi. Uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch hazırladığı raporda, IMF ile Türkiye arasındaki anlaşmanın çok yakın olduğunu ileri sürdü. Raporda ayrıca IMF ile yapılacak anlaşmanın, son dönemdeki şüpheler nedeniyle piyasalar tarafından tam olarak fiyatlanmadığı belirtildi. Yani Merrill Lynch, IMF anlaşması piyasalar tarafından yeterince satın alınmadı. Bu beklenti fiyatlara tam olarak yansırsa borsa daha da yükselebilir mesajı vermiş oldu.

BİZE GÖRE ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA...

Raporda ayrıca, "Biz hükümetin anlaşmanın gerçekleşmemesi halinde ortaya çıkacak olan riskleri anladığını düşünüyoruz. Bize göre IMF anlaşması önümüzdeki haftalar içerisinde tamamlanacak" ifadelerine yer verildi. Bunun yanında Türkiye ekonomisindeki olumlu görünüme de dikkat çekilen raporda, "Türkiye ekonomisi V şeklinde toparlanmaya aday bir ekonomidir ve önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir kuvvetli büyüme performansı devam edecek" denildi. Türkiye'nin en büyük riskinin kredi kanallarına ulaşmak olduğu belirtilen raporda, global kredi piyasalarının açılması ve IMF paketi ile bu riskin de ortadan kalkacağı belirtildi.

ÖNCE ALDI, SONRA RAPOR YAYINLADI

Uluslararası finans kuruluşu Merrill Lyhch'in "Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü" içerikli IMF raporunun farklı anlam taşıyor olabileceği iddia ediliyor. Buna örnek olarak ise söz konusu raporda yapılan "IMF anlaşması önümüzdeki hafta", "Türkiye ekonomisi V şeklinde toparlanmaya aday bir ekonomi" türünden iyimserlik pompalayıcı açıklamaların tam da Merrill Lynch'in, İMKB'de yüklü miktarda hisse alımı gerçekleştirdiği günün ardından yapılmış olması gösteriliyor. Kurum, İMKB verilerine göre 18 Haziran tarihinde 14 milyon lira, 20 Haziran tarihinde İMKB'den 85 milyon liralık alım yaptı. Bu alımların ardından ise Merrill Lynch'in bahse konu raporu yayınlandı.


Ters köşeyi seviyorlar!

Yabancı raporları çoğu zaman görünenden farklı anlamlar taşıyabiliyor. Örneğin, bir kurum olumlu bir rapor kaleme almadan önce sözkonusu ülkenin hisse senedi piyasasında yüklü alımlar gerçekleştirebiliyor. Raporu yayınladıktan sonra oluşan iyimserlikle beraber fiyatlar daha da yükseldiğinden, raporu hazırlayan kurumlar ciddi kârlar elde edebiliyor. Ya da bunun tam tersi gerçekleşiyor. Yabancı, elindeki varlıkları sattıktan sonra olumsuz bir rapor kaleme alıyor. Bu olumsuz öngörüler sonrasında fiyatlar geriliyor. Yabancı kurum, yukarıdan sattığı varlıkları, düşük fiyattan yerine koyuyor. Aradaki fiyat marjı ise anılan kurumun kârı olarak kasaya giriyor.



15 yıl önce