|

Mirasımıza sahip çıkacağız

Yeni Cami yanında bulunan ve bir süredir restorasyonu yürütülen Hünkar Kasrı yenilenen yüzüyle ziyarete açıldı. Hünkar Kasrı'nın açılışını yapan Başbakan Erdoğan, “Yaşadığımız sürece bize bırakılan miraslara sahip çıkacağız” dedi.

Şamil Kucur
00:00 - 10/02/2009 Salı
Güncelleme: 01:50 - 10/02/2009 Salı
Yeni Şafak
Mirasımıza sahip  çıkacağız
Mirasımıza sahip çıkacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü'nde bulunan ve İTO'nun katkılarıyla restore edilen Hünkar Kasrı'nın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan tarihi eserlerin korunması anlamında ayrımcılık yapmanın redd-i miras olacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

REDD-İ MİRAS YAPMAYIZ

Açılış kurdelesini kesen Erdoğan, “Topkapı Sarayı ve Ayasofya Camii nasıl bu topraklara aitse Efes ve Meryem Ana da bu topraklara aittir. Bugünlere kadar bu miraslara sahip çıkılmıştır” diye konuştu.

Türkiye'de yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Başbakan 1998 ve 2002 yılları arasında gerçekleştirilen restore çalışmasının 46 olduğunu 2002 ve 2008 yılları arasında yapılan çalışmanın ise 3 bin 300'ün üzerinde olduğunu kaydetti.

Tarihi mirasa sahip çıkma anlamında yapılan çalışmaların sadece Türkiye'yi kapsamadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Dünyada bıraktığımız tüm tarihi miraslara da sahip çıkıyoruz. Balkanlar'da bu konuda çok çalışma gerçekleştirdik. Orhun Abideleri'ni de yeniden hayata döndürdük” şeklinde konuştu.

DÜNYAYA MESAJ VERECEĞİZ

Daha sonra Topkapı Sarayı içindeki Bağdat Köşkü'nün açılışını yapan Erdoğan, İstanbul üzerinden dünyaya verecekleri mesajlar bulunduğunu belirterek, bu mesajların bugünlerde dünyanın ihtiyacı oan barış ve hoşgörüye önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Erdoğan, “İşte bu yüzden 2010 hazırlıklarını yaparken sadece bir yıllık perspektifle değil, çok daha uzun vadeli bakış açısıyla hareket ediyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönemde IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'na a ev sahipliği yapacağını belirterek, bu toplantıya 10 binin üzerinde katılımcının beklendiğini söyledi..


Çalınan parçaları geri getirdik

Başbakan Erdoğan, terk edilmiş durumdaki bu tarihi eserin birçok önemli parçasının çalındığını, Aralık 2002 ve Ocak 2003 tarihleri arasında çalınan çini panoların sıkı takip sonucu Londra'da bir müzayedede satışa konu edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bunun üzerine Londra Büyükelçiliği'ni devreye sokarak bu çini panoları 14 Nisan 2007 tarihinde İngiliz makamlarından teslim alarak Türkiye'ye getirdiklerini anlatan Erdoğan, toplanan tüm bu çinileri, bu parçaları aslına uygun şekilde yerine koymak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.





15 yıl önce