|

Mısır, Türk iş adamına Afrika'nın kapısını açtı

Abdulkadir Selvi
00:00 - 12/01/2007 Cuma
Güncelleme: 01:22 - 12/01/2007 Cuma
Yeni Şafak
Mısır, Türk iş adamına Afrika'nın kapısını açtı
Mısır, Türk iş adamına Afrika'nın kapısını açtı

Mısır Başbakanı Ahmed Nazif, Türkiye ile Mısır'ın dünyada modern İslam'ı temsil eden iki ülke olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Mısır temaslarının ikinci gününde Başbakan Ahmed Nazif tarafından kabul edildi. Başbakan Nazif, tarafından “ikinci evimize hoş geldinizi ben Türkiye'de iken kendimi evimde hissettim. Siz de öyle hissedersiniz” sözleriyle karşılanan Tüzmen, Mısır Başbakanı'ndan Türk işadamları için ulaşım ve vize kolaylığı başta olmak üzere tam destek aldı.

MISIR VE TÜRKİYE ARTIK DAHA YAKIN

Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye ile Mısır arasında hava, kara ve deniz ulaşımı konusunda yeni yatırımlar yapılacağını belirterek, “İskenderiye İstanbul arasında haftada 3, Kahire İstanbul arasında 10 sefer yapılmasını planlıyoruz. Bu konuda Başbakan Nazif bize destek verdi” dedi.

Tüzmen'in kabulünde Türkiye Mısır ilişkilerinin önemine dikkat çeken Mısır Başbakanı Nazif, “Türkiye ve Mısır dünyada modern İslam'ı temsil eden iki ülkedir. İslam'ın güzelliğini tüm dünyaya göstermektedir” dedi.

AFRİKA KAPISI

Nazif, Türk iş adamlarına her türlü kolaylığın sağlanacağı konusunda güvence verdi. Nazif, “Hükümet olarak tüm desteğimizle Türk iş adamlarının yanındayız. Ne gerekiyorsa yapılacak. Doğru yerde ve doğru zamanda buradasınız” şeklinde konuştu. Nazif, 6 Ekim sanayi bölgesinin iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracağını kaydetti.

Görüşmeye iştirak eden Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Rasid ise Türk yatırımlarının mart ayından itibaren başlanacağını ve Türk sanayi bölgesinde fabrikalarının temelinin de Mart ayından itibaren atılacağını kaydetti. Rachid, Mısır'da faaliyet gösterecek Türk şirketlerinin Mısır'ın ABD ve Avrupa ile olan serbest ticaret anlaşması ile 18 Afrika ülkesine comessa anlaşması kapsamında gümrüksüz ihracat yapma kolaylığından faydalanacağını açıkladı.


17 yıl önce