|

Mısır'dan ilişkileri düzeltelim mesajı

Arap Baharı ile başlayan daha sonra Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’ye yönelik darbe nedeniyle gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde Kudüs gündemiyle birlikte yeni bir kapı aralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2017 Pazar
Güncelleme: 01:02 - 24/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arap Baharı ile başlayan Mursi’ye darbe nedeniyle bozulan Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Türkiye ile gerilimi bitirmeye hazır olduklarını söyledi.
Arap Baharı ile başlayan Mursi’ye darbe nedeniyle bozulan Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Türkiye ile gerilimi bitirmeye hazır olduklarını söyledi.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’e peşkeş çekmesine BM nezdinde 'Hayır' kararı çıkmasına Türkiye ile Mısır’ın birlikte öncülük etmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme fırsatı verdi. Bu gelişmelerin ardından Mısır basınına konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Kahire’nin Ankara ile gerilimi bitirmeye hazır olduğunu açıkladı.

KARDEŞ HALKLAR

Şükri, Ahbar El Yevm gazetesine Mısır ve Türkiye arasında birçok bağ bulunduğunu söyleyerek “İlişkilerin normale dönmesini umut ediyoruz, buna da her zaman açığız” şeklinde konuştu. Şükri “Türkiye ile mevcut durum devam ediyor. Mısır’ın içişlerine müdahale etmeme kuralına dayanan gerginliklerin üstesinden gelmek için isteğimizi yineliyoruz” dedi.

TÜRKİYE, EL UZATMALI

İsrail’in çıkarlarına hizmet eden bir ajandaya sahip olan BAE ve ABD ajandasıyla hareket eden Suudi Arabistan’ın dışardan yardımlarının Mısır’a uzun vadeli çıkış kapısı vadetmediğini ifade eden uzmanlar, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik çıkışın yatırımlar sanayi ve istihdama yönelik yatırımlar ile sosyal hayattaki örtüşmeler nedeniyle kültürel ve sosyal işbirliği imkanlarının bulunması Mısır’ın Türkiye’ye olan bakışını pozitif olarak etkiliyor. Türkiye’nin de Türk ve Mısır halkları arasındaki yakınlık sebebiyle bu işbirliğine sıcak baktığı ve gerilimin daha fazla sürmesini istemediği ifade ediliyor.



Suud Kralı Selman, geçtiğimiz Mayıs'ta Riyad’da Mısır cunta lideri Abdülfettah el Sisi ve ABD Başkanı Donald Trump’la Uluslararası Radikal Düşünceyle Mücadele Merkezi’ni böyle açmıştı.
#Mısır
#Türkiye
#Politika
6 yıl önce