|

Musıkî gibi bir hayat

Ahmet Özhan, Coşkun Sabah, Süleyman ve Kudsi Erguner, gibi birçok ünlü ismin yetişmesinde büyük emeği olan ve 42 yıl İstanbul Üniversitesi Koro Şefliği yapan Süheyla Altmışdört'le musıkî hayatını konuştuk...

Yeni Şafak
00:00 - 17/05/2005 Salı
Güncelleme: 16:37 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ŞAMİL KUCUR - İSTANBUL


    Türk musikisi camiasından pek çok isme hocalık yapan İstanbul Üniversitesi Koro Şefi Süheyla Altmışdört, 42 yıllık görevine veda etti. Başta Ahmet Özhan, Münip Utandı, Ömer Erdoğdular, Necati Çelik, Süleyman ve Kudsi Erguner, Coşkun Sabah, Şahin Gültekin, Serap Mutlu Akbulut gibi bir çok ünlü ismin yetişmesinde emeği olan Süheyla Altmışdört, musiki hayatını anlattı.

    Çocukluk yıllarında musikiyle hemhal olan Süheyla Hanım, 1951 senesinde girdiği konservatuar imtihanlarını kazanmış. Süheyla Hanım'ın 5 yıllık konservatuvardaki ilk hocası Şefik Gürmeriç olmuş İki senelik yoğun bir çalışma temposu sonunda, Mesud Cemil'in de aralarında bulunduğu bir heyet karşısında imtihanları başarıyla geçen Süheyla Hanım, hocalarının tavsiyesi ile sınıf atlatılarak eğitimine devam etmiş. Konservatuvardan mezun olduktan sonra, hocası Şefik Gürmeriç kendisinden kadroya ve derslere girmesini istemesi üzerine, Batı Musikisi solfej ve Türk Musikisi nazariyat dersleri vererek hocalığa başlamış ve . 42 yıl sabah saatlerinde İcra Heyetinde, öğle saatlerinde okulun derslerine devam etmiş.

    Münir Nurettin hocamdı

    Münir Nurettin Selçuk'un rahle-i tedrisinden geçen Süheyla Hanım, "Münir Bey, hem hocam hem de meslektaşım oldu. Rüyamda görsem inanacağım bir hadise değil bu. Trabzon'da iken radyodan en çok zevkle dinlediğim sanatçılar arasında olan Münir Nurettin benim için erişilmez bir isimdi. Ama kadere bakın ki, İstanbul'a geldim. Önce hocam sonra da meslektaşım oldu. Münir Bey, çok az ve çok hafif ses tonu ile konuşan bir insandı. Son derece titiz, disiplinli bir kişi olması ile tanınırdı. Yağmur yağdığı zaman, özel aracı ve şoförü olmasına rağmen kesinlikle çalışmalara gelmezdi" diyor.

    Coşkun'la meşklere katıldım

    "Bir zamanlar Coşkun Sabah'ın babasının öncülüğünde musiki meclisleri kurulur ve meşkler yapılırdı" diyen Süheyla Hanım şöyle konuşuyor: "Benim musikiye aşina olduğumu duyan bir bey geldi ve 'musiki meclislerine ve meşklere katılmayı düşünmez misiniz?' diye sordu. Ben de düşünmediğimi söyledim. Bunun üzerine o bey de bana, 'musikinin topluluklar ve iştirakler ile tadının alınabileceğini ve gelişme sağlanabileceğini' söyledi. Ben de o düşünceleri haklı buldum. Sonra Coşkun Sabah'ın da katıldığı bir çok meşke iştirak ettim. O yılları bu gün özlemle anıyorum."

    Bülent Ersoy konservatuar mezunu değil

    Bülent Ersoy, sağda solda 'ben konservatuvardan mezun oldum. Hem nazariyat, hem de üslup bölümünden ' deyip duruyor. Ancak iki ay kadar devam etti konservatuvara. Her ne kadar mezun olmadığı halde, 'Konservatuvardan mezun oldum' diyor. Bunu bir türlü anlayamıyorum. Çünkü biz de nazariyat ya da üslup bölümü ayrı iki bölüm değildir ki. Kendisini yetiştirmiş bir sanatçı. Özellikle ilk dönem söylediği şarkılar dinlenebilir. Ancak sonraki dönemi ortada.

    Hiçbir bakan konserimize gelmedi
    42 yıllık yönettiği koro konserlerine hiçbir bakan, başkan, ya da milletvekilinin dinleyici olarak gelmediğini belirten Süheyla Altmışdört, 'sadece bir kez bir rektör konserimize gelmiş. Ondan da bizim sonradan haberimiz oldu. Protokol ve erkan bize iltifat etmese de, bizim konser salonlarımız Türk musikisi sevdalıları ile dolup taşardı" diyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce