|

Müslüman ülkeler sınırları kaldırıyor

İslam ülkeleri arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi için en az 10 ülkenin meclisinden geçirilmesi gereken PETRAS protokolü, Bangladeş tarafından da onaylandı

Şamil Kucur
00:00 - 8/11/2009 Pazar
Güncelleme: 23:36 - 7/11/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Müslüman ülkeler sınırları kaldırıyor
Müslüman ülkeler sınırları kaldırıyor

İslam ülkeleri arasında ortak bir ekonomik alan oluşturmak için hayata geçirilmek istenen Tercihli Ticaret Sistemi'nin işlerlik kazanması için gereken '10. kahraman ülke' bulundu. İslam Konferasnı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, tercihli ticaret sistemi çerçeve anlaşmasının uygulanmasına ilişkin TPS-OIC Tercihli Ticaret Sistemi Protokolünün (PETRAS), Bangladeş'in de onayıyla yürürlüğe girdiğini bildirdi. Toplam 57 İKT üyesinden 23 ülkenin imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi için 10 ülkenin, ilgili kanunu kendi ulusal meclisinden geçirmesi gerekiyordu. Daha önce 9 ülke tasarıyı kendi meclislerinde onaylatmış, serbest ticaretin başlatılması için 10. ülkenin arandığı belirtilmişti. Bangladeş'in protokolü onaylamasıyla, PETRAS ve menşei kuralları anlaşması imzaya ve onaya açıldı.

CAN VERME ZAMANI

İslam Konferansı Teşkilatı 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Bakanlar Toplantısı dün İstanbul'da başladı. Toplantı kapsamında konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, İSEDAK'ın en önemli başarılarından 'Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlaşması'nın” kaleme alınması olduğunu söyledi. 2005 nisan ayında tamamlanan birinci müzakere raundunda 'TPS-OIC Tercihli Ticaret Sistemi Protokolünün' (PETRAS) hazırlandığını belirten İhsanoğlu, 2007 eylül ayındaki ikinci raunta da 'TPS-OIC Menşei Kurallarının' tamamlandığını anlattı. İhsanoğlu, küresel krizin etkilerine değinirken de ekonomik ortaklığa vurgu yaptı ve oturumun, 2005'te ana hatları çizilen girişimlerin üzerine katkı yapması gerektiğini, siyasi beyanlara ve niyetlere can verme zamanının geldiğini söyledi. Yürürlüğe girebilmesi için en az 10 ülke onayı gereken protokole hızlı onay için Bangladeş'e teşekkür eden İhsanoğlu, bunun duyurusunu yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

PETRAS İMZAYA VE ONAYA AÇILDI

İhsanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: 'Bu mekanizma üye devletlerdeki yatırımın artmasını, altyapının gelişmesini ve verimliliğin artış göstermesini sağlayacaktır. Tercihli ticaret sistemi çerçeve anlaşmasının uygulanmasına ilişkin protokol ve menşei kuralları anlaşması imzaya ve onaya açılmıştır. Şahsım adına, üye ülkelerimizin devlet ve hükümet başkanları ile her biraraya gelişimde bu temel unsurların vakit kaybetmeden uygulamaya başlanması ihtiyacının altını daima çizmişimdir.'


İSEDAK'IN TEMELİNİ TURGUT ÖZAL ATTI

İSEDAK'ın kuruluşunda önemli katkısı bulunan Türkiye Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ı takdirle andığını belirten İhsanoğlu, 'Aslında bu büyük ekonomik projenin temelinin ve ayaklarının sağlam ve sürdürülebilir bir zemin üzerine oturtulması, onun ve ona yakın, sadık arkadaşlarının sayesindedir' dedi. Bütün İslam dünyasının bugün İSEDAK'ın önlerine açacağı umut dolu geleceği 'dört gözle beklediğini' kaydeden İhsanoğlu, komitenin 25 yıl içinde elde ettiği başarıların buna inanmak için geçerli sebepleri ortaya koyduğunu söyledi. İSEDAK'ın kuruluşu, gelişimi ve hedefleri hakkında bilgi veren İhsanoğlu, teşkilatın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 1984 yılında başkan seçilmesiyle işlevsel hale geldiğini kaydetti.


14 yıl önce