|

Offshore-leaks sızıntısı büyüyor

Offshore skandalında belgeler açıklandıkça uluslararası vergi kaçakçılığı ve kara para aklamanın arkasında hangi isimlerin olduğu da ortaya çıkıyor. Aralarında politikacı ve işadamlarının da bulunduğu yüzlerce isim offshore hesaplarının ortaya çıkmasının ardından zor durumda kaldı

.
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:21 - 9/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Offshore-leaks sızıntısı büyüyor
Offshore-leaks sızıntısı büyüyor

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Birliği''nin 32 trilyon dolarlık offshore sahiplerine ilişkin belgelerini açıklamaya devam ediyor. Dünyanın farklı offshore bölgelerindeki gizli şirketler ile özel fonların ardında kimlerin olduğu ortaya çıktıkça ''offshore-leaks'' skandalı daha da büyüyecek gibi görünüyor. Skandala gelen tepkiler üzerine birçok ülke, listede adı geçen yöneticiler için inceleme başlattı. Paraların vergisiz adalara kaçırılmasını dünyaca ünlü denetim devleri E&Y, Deloitte, PWC ve KPMG''nin de adı geçiyor. Listede yer alan siyasetçilerden bazıları şimdiden görevlerini bırakmak ya da konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldılar.

ÜLKELER TAKİPTE

Offshore belgeleri açıklandıkça, dünyanın önde gelen banka ve şirketlerin bazılarının offshore bölgelerinde kurulan gizli şirketlerden yararlandıkları ortaya çıktı. Ayrıca bazı bankaların, bazı avukatlar ve muhasebeciler aracılığıyla aklanan paraları offshore şirketleri aracılığı ile işlettikleri belirlendi. Kamuoyunun konuya ilgisi arttıkça, ülkeler bu hesapları inceleme altına almanın da yollarını arıyor. Son olarak Alman Maliye Bakanı, Wolfgang Schauble, 32 trilyon dolarlık offshore listesini takibe alacaklarını ifade etti. Schauble, bu konuda uluslararası bir baskının oluşması gerektiğini belirterek, Alman Bankalar Birliği Başkanı''nın da suçlananalar arasında yer alması üzerine ''Almanya kamu görevlilerine ilişkin iddiaları inceleyecektir'' açıklamasında bulundu.

Politikacı istifa etti

Pakistanlı politikacı Moonis Elahi, İngiliz Virgin adalarında şirketleri olduğunun ortaya çıkması üzerine, istifa etmek zorunda kaldı.

Oligarklar ve Gazprom işin içinde

Gazprom''un üst düzey yöneticileri ile Rus oligrakların gizli hesapları da ortaya döküldü. Mikhail Fridman''ın İngiliz Virgin adalarında çok sayıda gizli şirketi olduğu ortaya çıktı. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov''un eşi Olga Şuvalova''nın Virgin Adaları''nda hesabı var.

Lüksemburg''tan açıklama

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, ülkesinin banka hesabı sahiplerine ait bilgilerin diğer Avrupa Birliği ülkelerine otomatik olarak verilmesi yoluyla gizlilik kurallarına son verilmesini değerlendirdiğini söyledi. Frieden hafta sonunda yaptığı bir açıklamada da, finans sektöründe daha fazla şeffaflığa açık olduklarını belirtmişti.

Fransa''dan birçok isim var

İki büyük Fransız bankası BNP Paribas ve Credit Agricole''ın zengin müşterileri için 1990''ların sonundan itibaren İngiliz Virgin Adaları ve Samoa''daki offshore şirketleri ile işbirliği içinde oldukları iddia edildi. Ayrıca, Fransa Devlet Başkanı François Hollande''ın danışmanı Jean-Jacques Augier''in de Cayman''daki şirketleri ifşa edildi.

Malezya sallanıyor

Malezyalı birçok politikacının ismi şimdiden offshore skandalına karışmış durumda.Malezya eski Başbakanı Dr Mahathir Mohamad oğlu Mirzan''ın yanında mevcut kabine bakanı Raja Nong Chik Zainal Abidin dahil olmak üzere üst düzey Malezyalı politikacı zor durumda. Bu isimler ve ailelerinin Singapur ve İngiliz Virgin Adalarında gizli offshore şirketleri olduğu ortaya çıktı.

Avrupa''nın kara kutusu

Merkezi Sinagapur''da bulunan TrustNet firması, 48 saat gibi kısa bir sürede yeni bir offshore şirketini müşterilerine sunuyor. Firma aynı zamanda dünyada 16 farklı offshore ülkesinde müşterilerine şirket kurabiliyor.

Firma özellikle Batılı şirketlerle işbirliği içinde. Deutsche Bank, UBS ve Credit Suisse gibi dünyanın önde gelen bankaları da bu şirketle beraber hareket ediyor.


11 yıl önce