|

Okulda şiddete, polisli çözüm

Diyarbakır'da okullardaki şiddet olaylarının azaltılması için 2 yıl önce başlatılan "Okul Polisi Projesi" meyvelerini vermeye başladı.

Aa
00:00 - 16/01/2007 Salı
Güncelleme: 10:30 - 16/01/2007 Salı
Yeni Şafak
Okulda şiddete, polisli çözüm
Okulda şiddete, polisli çözüm

Okullardaki şiddeti azaltmaya yönelik, 2005 yılında okul önlerinde ve çevresinde daha önce kesici aletle yaralama, kavga ve darp gibi 112 olay yaşanırken, Emniyet Müdürlüğünce yürütülen ve 26 okulda uygulanan projeyle sivil polislerin okullarda görev alması sayesinde 2006 yılında sadece 47 olay yaşandı.


Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, yaptığı açıklamada, göreve geldiğinde özellikle okullarda şiddete yönelik bir takım olayların olduğunu ve eğitim öğretim konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığını tespit ettiklerini söyledi.


Bu kapsamda "Okul Polisi Projesi"ni geliştirdiklerini ve 2005-2006 eğitim öğretim yılında uygulamaya koydukları ifade eden Çatalkaya, özellikle liseler olmak üzere sık sık şiddete yönelik olayların olduğu okullarda polisleri "sabit okul görevlisi" olarak görevlendirdiklerini belirtti.


Sivil polisleri özellikle öğrencileri anlayabilecek onlara hitap edebilecek, psikolojilerini ve davranışlarını tartabilecek seviyedeki personellerden seçtiklerini ifade eden Çatalkaya, kısa süreli eğitimin ardından personelin sabit olarak okullarda görevlendirildiğini kaydetti.


"POLİS ABİ"

Personelin görevinin, öğrenci, idare ve veli arasındaki diyaloğu sağlamak olduğunu, öğrencileri özellikle okul dışından rahatsız edebilecek, öğrencilikle, okulla ilişkisi olmayan, kişilerden uzak tutmak olduğunu anlatan Çatalkaya, şunları söyledi:

"Amacımız, gençlerimizi başta uyuşturucu olmak üzere kötü alışkanlıklardan korumak veya diğer kötü alışkanlara itebilecek kişileri tespit etmektir. Personelimizi sorunu olan öğrenciye 'polis amca, polis abi" olarak yaklaşıp sorunu çözebilme çalışması içerisinde olacak bir görev anlayışıyla görevlendirdik. Okullarda alınan tedbirleri iki aşamalı olarak yapıyoruz. Sabit sivil polislerin yanı sıra üniformalı görevlilerimiz de özellikle okulların dağılımı sırasında kontrol görevi yapıyor. Öğrencilere uyuşturucu, sigara ve benzeri maddeleri satan kişi ve işyerlerini sıkı denetim altında tutabilmek ve öğrencilerin güvenli bir ortamda öğretimlerini sağlayabilmek için yoğun şekilde çalışmalarımız devam ediyor.

Aldığımız bu tedbirlerin meyvesini verdi. 2005'te merkezdeki okul içi ve çevresinde darp, kavga, kesici aletle yaralama gibi 112 olay olmuştu. Aldığımız tedbirlerden sonra 2006 yılında bu rakam 47'ye indi. "


"OLAYLARIN TIRMANMASINI ÖNLEDİK"

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şahin Demirkol ise okullardaki şiddet olaylarının artması üzerine okul aile birlikleri, okul müdürlüklerinin de talebi doğrultusunda emniyet müdürlüğünce sivil polislerin görevlendirildiğini söyledi.

Uygulamanın çok etkili olduğunu ifade eden Demirkol, şöyle konuştu:

"Sivil polisler okullarımızda mesai yapıyor. Öğrencilerimiz de biliyorlar bu görevlileri. Herhangi bir olumsuz duruma anında müdahale ediyorlar. Okul idaresi ile müşterek çalışıp, özellikle okul giriş çıkışlarında tedbir alıyorlar.

Uygulama 26 okulda yürütülüyor. Öğrencilerimizde aileler de bu durumdan son derece hoşnut. Eğitimin sıkıntılı olan bölgelerde bu tür tedbirlere gittik.


Faydalı olduğunu da gördük. Bu uygulama şiddete olaylarına karşı caydırıcı oldu.

Olumlu yönde etkilerini de aldık. Bir noktada, olayların tırmanmasını önledik.

Dışardan gelecek tehditleri ve olumsuzlukları bu noktada önlemiş oluyoruz.

Öğrencilerimiz okullarında kendilerini daha güvende hissediyor. "


Uygulanın yapıldığı okullardan Ziya Gökalp Lisesi Müdür Yardımcısı Nihat Karakurt ise uygulamanın son derece doğru ve isabetli bir karar olduğunu söyledi.


Okul öğrencilerinin dışardan etkilendiklerini, ancak uygulamayla öğrencilerin dışardaki sivil kişilerle bağlantılarının kesildiğini ifade eden Karakurt, "Öğrencilerimiz daha güvenli bir ortamda ders görüyor. Son 2 yıldır okulumuzdaki olay sayısında yüzde 90 oranında azalma yaşandı. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu durumdan son derece memnun" diye konuştu.


Öğrenciler ise güvenliği sağlayan polisin aralarında bulunmasından son derece memnun olduklarını, okul çıkışında zaman zaman meydana gelen küçük kavgalara anında müdahale edildiğini belirterek, "Kendimizi daha güvenli hissediyoruz" dediler.

17 yıl önce