|

On ülke incelendi yeni model çıktı

AK Parti ve MHP’nin siyasi partilerin ittifak yapmasını sağlayacak çalışması için dünya örnekleri incelendi. İttifaka izin veren sistemleri araştıran komisyon, Türkiye’ye özgü yeni bir modeli ortaya çıkardı ve Meclis’e sundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:53 - 24/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye’ye özgü yeni bir model için çalışmalar sürüyor.
Türkiye’ye özgü yeni bir model için çalışmalar sürüyor.

Siyasi partilerin ittifak yapmasına imkan sağlayan çalışmasını TBMM Başkanlığı’na sunan Milli Mutabakat Komisyonu dünya örneklerini tek tek inceledi ve ortaya Türkiye tipi model koydu.

AK Parti ve MHP arasında kurulan heyet 9 toplantıda 30 saati aşan mesai harcadı. Ortaya çıkan teklifte dünya örnekleri de dikkate alındı. 10 Avrupa ülkesinin ittifaka izin veren seçim sistemini araştıran heyet, incelediği ülkeleri de çalışmasında dikkate aldı. Bu çerçevede ortak imza ile yasalaşma süreci başlayan AK Parti ve MHP’nin teklifi incelendiğinde ittifakın oy pusulasında nasıl yer alacağı Letonya, ittifak çatısında buluşan partilerin aday listelerini ayrı ayrı vermesi Finlandiya, listelerin seçim kuruluna teslim etme süresi de İspanya ve Yunanistan örnekleriyle benzerlik gösteriyor.

SEÇİME AYRI LİSTEYLE GİRECEKLER

Partiler arasında ittifakın mümkün olduğu Çekya, Finlandiya, Hırvatistan, İspanya, Letonya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Slovakya ve Yunanistan örnekleri incelenerek Meclis’e sunulan model şöyle:

İttifak yapan partiler oy pusulasında ittifak adı altında kendi amblemleri bulunacak. Ayrı ayrı listeyle seçime girecek. Seçimlere ittifak yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin seçim takviminin başlamasından itibaren en geç 7 günde genel başkanların imzalarını ittifak protokolüyle YSK’ya başvurması gerekiyor. Belirlenen tarih kapsamında son iki gün kala ittifak protokolünde değişiklikler yapılabilecek.

#İttifak
#Ak Parti
#MHP
6 yıl önce