|

Batı Afrika ile dengeli ticaret

İlki İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu, Ticaret - Yatırım Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi. Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması için hazır olduğunu açıkça deklere ettiği forumda, ülkeler arasında iş birliğini geliştirmek ve yasal çerçevenin oluşturulması için çalışma başlatılması kararlaştırıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 24/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Ekonomi ve İş Forumu, Ticaret - Yatırım Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi.
Ekonomi ve İş Forumu, Ticaret - Yatırım Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi.

İlki İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu, taraflar arasında Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi. Foruma; Türkiye’den ve ECOWAS üyesi ülkelerden (Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Yeşil Burun, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bisau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya Cumhuriyeti, Senegal, Sierra Leone ve Togo) 500’ü aşkın iş dünyası temsilcisi ile bakanlar ve hükümet yetkilileri katıldı.

ORTAK YATIRIM VE TANITIM

Forumun ardından açıklanan ortak bildiride; ECOWAS üyesi ülkeler ile Türkiye arasında ticari ve ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesinin tüm unsurlarıyla tartışıldığı ifade edildi. Bildiride; ticaretin dengeli şekilde artırılması, yatırım ilişkilerinin ortak yatırım tanıtım faaliyetleri yoluyla geliştirilmesi ve ortak altyapı ve kalkınma projelerinin uygulanmasına yönelik derin çalışmaların yapılacağı vurgulandı. Ticaret ve yatırım finansman mekanizmalarının geliştirilmesi, lojistik bağlantının iyileştirilmesi, ikili seviyede iş konseylerinin kurulması ve ticaretin kolaylaştırılması gibi konularda işbirliği sağlanması kararı alındı.



TÜRKİYE 'STA İÇİN HAZIRIM' MESAJINI VERDİ

Türk tarafının, forumda ECOWAS üyesi ülkelerin önceliklerini ve şartlarını dikkate alan bir serbest ticaret alanı oluşturmak için görüşmelere hazır olduğunu dile getirdiği kaydedilen bildiride, ECOWAS’ın bu teklifi uygun seviyede değerlendireceği belirtildi. Türkiye-ECOWAS Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasını ilk forumun büyük bir başarısı olarak ifade edildi. Bir sonraki iş forumu gelecek yıl düzenlenecek. Zirvenin gala töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üç konuda ortak mutabakata varıldığını ifade etti.

Zeybekci, bu üç konuyu şöyle sıraladı: “Bir: ECOWAS ve Türkiye arasında ortak komisyon kurulması. İki: Bu ortak komisyonun marifetiyle bir etki değerlendirmesi yapılması. Üç: ECOWAS ve Türkiye arasındaki bu etkinliği uygun görülecek periyodlar halinde en üst düzeyde katılımların olduğu bir iş forumunun her yıl yapılması.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Senegal, Mali ve Moritanya’ya düzenleyeceği ziyareti hatırlatan Zeybekci, bu gezinin ardından Ekonomi Bakanlığı olarak DEİK ile beraber ziyaretlerinin ve işbirliği arayışlarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Afrika nüfusunun yüzde 30’u, gelirinin ise yüzde 25 burada

Afrika nüfusunun toplamının yüzde 30’unun yaşadığı ECOWAS üyesi ülkeler, Afrika milli gelirinin yüzde 25’inin temsil ediyor. Batı Afrika ülkeleriyle Türkiye’nin ticaret verilerini dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Türkiye’nin ECOWAS ülkeleri ile ihracatı geçen yıl 1,5 milyar dolara çıkarak, şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. İthalatımız ise 750 milyon dolar düzeyinde. Ancak bizler bu rakamları kesinlikle yeterli görmüyoruz. Potansiyelimizin altındayız. Bu süreci terse çevirecek çok önemli çalışmalar var.”

  • Ekonomi Bakanlığı ve ECOWAS işbirliğiyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu organizasyonunda düzenlenen forumda Ticaret ve Yatırım İşbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma; Türkiye ve ECOWAS arasında ticari ve ekonomik ilişkileri en üst düzeyde ve her yönüyle ele alınacak bir komisyon kurulmasını öngörüyor. Konuşmaların ardından, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu sponsorlarına plaket verildi.
#Afrika
#Ekonomi
#Türkiye
6 yıl önce