|

Operasyon genişleyecek

İstanbul gümrüklerindeki 'rüşvet ve yolsuzluk' operasyonunda 47 zanlı adli-yeye sevkedilirken Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, soruşturmanın genişletileceği sinyalini verdi: "Özel otomobil ithalatı konusunda da bazı şüphelerim var"

İstihbarat Servisi
00:00 - 12/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:27 - 12/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Operasyon genişleyecek
Operasyon genişleyecek

İstanbul gümrüklerinde önceki gün polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 47 kişinin gözaltına alınmasının ardından Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'dan yeni bir incelemenin yürütülmekte olduğu bilgisi geldi. Bakan Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden 'Torba Yasa Tasarısı'nın müzakereleri için geldiği Meclis'te gazetecilerin operasyona ilişkin sorularını yanıtladı.

Yaz aylarında 7 adet Mercedes otomobile, kullanılmış olarak Türkiye'ye sokulduğu gerekçesiyle el konulduğunu hatırlatan Yazıcı, bu işlemlerin tümden soruşturulması için talimat verdiğini aktardı. Araçların Türkiye'ye 'bireysel' olarak getirildiğini belirten Devlet Bakanı Yazıcı, "Bir kısım otomobiller kullanılmış olarak ya da motorundaki numaralar silinmiş bir şekilde getiriliyor. Bu konuda ciddi iddialar var. Bunların soruşturulması talimatını verdik" ifadelerini kullandı.

Araştırma için uzmanlık gereken bu konunun titizlikle incelendiğini kaydeden Bakan Yazıcı, "Otomobil ithalatıyla ilgili müfettiş raporlarını bekliyorum. Kısa bir süre içinde tamamlanacak. Orada önemli şeyler olduğu kuşkusunu taşıyorum" şeklinde konuştu. Bunun yanısıra birtakım teknik araç-gereç ve dayanıklı tüketim maddesi ithalatında, malların üretim yerleriyle ilgili saptırmaların olduğu şeklinde duyumlar aldığını aktaran Yazıcı, bu iddiaların da araştırılması talimatı verdiğini açıkladı.

İHBAR MEKTUPLARI ÖNEMLİ

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 'Torba Yasa Tasarısı'nın komisyon toplantısı sırasında milletvekillerinin yolsuzluk ihbarlarıyla ilgili sorularını da yanıtladı. İmzalı bir şekilde gönderilmiş bütün ihbar mektuplarını değerlendirmeye aldıklarını açıklayan Yazıcı, "İhbar metinlerinde imza olmasa bile, eğer somut bir olayın tarifi yapılıyorsa, onunla ilgili olarak da mutlaka araştırılması talimatı veriyoruz" dedi. Bakan Yazıcı dün de Yenişafak'a verdiği demeçte, soruşturmalar sonucunda kurumların içindeki iyilerin ortaya çıkacağını ve kötülerin ise hak ettikleri cezayı alacağına inandığını belirtmişti.


Savcılık tutuklama istedi

Gümrüklerdeki rüşvet iddiaları üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılan yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan 3'ü kadın 47 şüpheli Bakırköy'deki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Zanlıların 45'i sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedilirken, 2 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı. Zanlılar arasında İstanbul Gümrük Başmüdürü Lütfi Ekinci ile 3 üst düzey görevli de bulunuyor. Burada ilk sorgulamaları yapılan şüphelilerin adliyeye getirilişi sırasında alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, adliye önüne gelen şüpheli yakınları çeşitli sloganlar attı.

ADIM ADIM OPERASYON

Gümrükten gelen yüksek kazançlı ürünlerin, fiyatı daha düşük ürünler şeklinde beyan edildiğini belirleyen polis, Atatürk Havalimanı kargo bölümü ve Ambarlı gümrük sahası başta olmak üzere birçok yerde aramalar yapmıştı. Operasyon kapsamında üst düzey memurların da aralarında bulunduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.


DHL: İLGİMİZ YOK

İstanbul gümrüklerindeki operasyonla ilgili bir açıklama da DHL Express şirketinden geldi. Yapılan yazılı açıklamada, şirketin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde hareket ettiği belirtildi. Açıklamada, operasyon kapsamında hiçbir DHL Express personelinin gözaltına alınmadığı hatırlatılırken, "DHL'nin, soruşturma kapsamında yer alan operasyonla herhangi bir ilgisi yoktur" denildi.



13 yıl önce