|

Organik balın "Maden"i olacak

Zengin bitki örtüsüne sahip, ekolojik kirlilikten uzak, keven bitkisiyle öne çıkan Elazığ'ın Maden ilçesinde yüksek kesimlerde organik bal üretimi yapılıyor.

Aa
00:00 - 2/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 11:53 - 2/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Organik balın "Maden"i olacak
Organik balın "Maden"i olacak

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok yaptığı açıklamada, organik arıcılığın, sanayiden, yerleşim yerlerinden, konvansiyonel tarım ve hayvancılık faliyetlerinin yürütüldüğü alanlardan uzak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların denetimi altında gerçekleştirildiğini söyledi.

Balın yürürlükteki standartlara uygunluğunun yetkili kuruluş tarafından yapılan analizlerle ortaya konulması halinde organik ürün sertifikasıyla belgelendirildiğine dikkat çeken Elitok, her türlü kimyasal kalıntıdan uzak, saf, kaliteli ve sağlıklı balı tüketiciye sunmak için çalışma başlattıklarını belirtti.

Maden ilçesinde her türlü ekolojik kirlilikten uzak, özellikle keven bitkisiyle öne çıkan zengin bitki örtüsüne sahip yüksek dağ kesimlerinde, birliğe üye 18 arıcı ile 510 kovanda organik arıcılık faaliyetine başladıklarını dile getiren Elitok,"Uygun doğası nedeniyle bu yörede organik arıcılığa başladık. Günümüzde artık gıda kirliliği söz konusu. 'Bal' diye satılan bir sürü sahte ürün mevcut. Glikoz şurubu ve şekerle beslenmiş arıların yaptığı ballar hatta bal sezonunda bile şekerle beslenen arıların yaptığı ballar var. Yüzde 50'nin üzerinde şekerli balı, halka bal olarak sunanlara alternatif olarak bu işe başladık. Yüzde 100 doğal balı, Allah'ın verdiği bu şifalı nimeti, insanlarımıza sunmak amacındayız."

Sertifikasız balın organik olamayacağını vurgulayan Elitok, son yıllarda sahte bal üretiminde kullanılan peteklerde insan sağlığına zararlı parafin ve naftalin gibi kalıntılara da rastlanabildiğine dikkati çekerek, organik balda bu kalıntıların sıfır olması gerektiğini aksi halde organik ürün sertifikası alamayacağını aktardı.

11 yıl önce