|

Özkök: Egemenlik tarifi artık değişmiştir

HALKIN GÜCÜNE KARŞI ÇIKILMAZ: "Ben TSK'nın başı olarak AB'ye yönelik reformları desteklediğimizi vurguluyorum. Halkın yüzde 70'i AB üyeliğini destekliyor. Kimse bu çoğunluğa karşı çıkamaz. EGEMENLİK TARİFİ DEĞİŞTİ: "AB üyeliğinin egemenliğin kısmen devrini öngörmesi Türkiye'yi AB üyeliğinden caydırmaya yönelik bir unsur olarak konuşulmuyor. Zeten egemenlik tarifi de değişti."

Yeni Şafak
00:00 - 19/10/2003 Pazar
Güncelleme: 09:46 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Özkök: Egemenlik tarifi artık değişmiştir
---------------------- manset ---------------------

HALKIN GÜCÜNE KARŞI ÇIKILMAZ: "Ben TSK'nın başı olarak AB'ye yönelik reformları desteklediğimizi vurguluyorum. Halkın yüzde 70'i AB üyeliğini destekliyor. Kimse bu çoğunluğa karşı çıkamaz.

EGEMENLİK TARİFİ DEĞİŞTİ: "AB üyeliğinin egemenliğin kısmen devrini öngörmesi Türkiye'yi AB üyeliğinden caydırmaya yönelik bir unsur olarak konuşulmuyor. Zeten egemenlik tarifi de değişti."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik reformları desteklediğini belirterek, "Halkın yüzde 70'i AB üyeliğini destekliyor. Kimse böyle bir çoğunluğa karşı çıkamaz. Biz Avrupa değerlerine uyma riskini almaya ve uzlaşmalara hazırız. Bugünkü dünyada egemenlik tarifi de değişmiştir" dedi.

Orgeneral Özkök, Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesinin yazarlarından Mihalis Moronis'e verdiği demeçte, Türkiye AB ilişkileri, Irak krizi, Türk Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununa değindi. Elefterotipiya'nın manşetten, "Tüm sorunları bir haftada çözeriz, eğer..." başlığıyla verdiği demeçte, ilk kez bir yabancı gazeteciyi kabul ettiğini vurgulayan Orgeneral Özkök, bu gazetecinin Yunanlı olmasının Yunanistan'la ilişkilere verilen önemini gösterdiğini kaydetti.

AB reformlarını destekliyoruz

TSK'nın Türkiye'nin AB üyeliği yolunda Kopenhag kriterleri çerçevesinde gerçekleştirilen reformlara tam destek verdiğini bildiren Orgeneral Özkök, Türk ordusunun, Türkiye'nin AB üyeliğinin sosyal devletin güçlenmesini, ekonomik kalkınmayı, yaşam seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlayacağı inancında olduğunu belirtti.

"Halkın yüzde 70'inin AB üyeliğini desteklediğine" işaret eden Özkök, şöyle devam etti: "Böyle bir çoğunluğun mevcudiyeti karşısında hiç kimse buna karşı çıkamaz. Ancak bazıları üyelik prosedürüne ilişkin kuşkusunu ifade edebilir. Biz Avrupa değerlerine uyma riskini almaya ve uzlaşmalara hazırız. Ben TSK'nın başıyım ve TSK'yı temsil eden kişi olarak, ülkemizin AB üyeliği ve yapılan reformları her zaman desteklediğimizi vurguluyorum."

AB üyeliğinin egemenliğin kısmen devrini öngörmesinin Türkiye'yi AB üyeliğinden caydırmaya yönelik bir unsur olarak konuşulmadığını da vurgulayan Orgeneral Özkök, bugünkü dünyada egemenlik tarifinin değişmiş olduğuna dikkat çekti. Özkök, Türkiye'nin AB üyeliğine çok yakın olduğunu ve tüm kriterle uyum için elden gelen her şeyin yapıldığını ifade etti.

AB üyeliğimiz Türk-Yunan sorunlarını çözer

Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Orgeneral Özkök, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların "Atina'nın FIR hattının kontrolünü sınır olarak değerlendirmesi; hava sahasının 10 mil olduğunu savunması ve adaları silahlandırması" gibi konulardan kaynaklandığını hatırlatarak, bu çerçevede yapılan müzakerelerin iyi gittiğini sandığını da ifade etti. Özkök, "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesi halinde Ege sorunları ve diğerleri bir hafta içinde çözümlenebilir" dedi. Türkiye'nin iyi niyetini kanıtlamak için birçok jest yaptığını söyleyen Orgeneral Özkök, son iki üç yıldır NATO'ya hava fotoğraflarını ve uçuş planlarını yolladıklarını; Türk savaş uçakları uluslararası FIR hattına girdiğinde, Yunan uçaklarının püskürtmeye çalıştıklarını, oysa Türkiye'nin Yunan uçaklarına uluslararası hava sahasında tatbikat yapma izni verdiğine dikkati çekti. Özkök, "Tüm iyi niyet jestlerinize yanıt veriyoruz ve silahlı kuvvetlerinizden geçmiştekinden daha iyi yanıt bekliyoruz" diye konuştu.

Annan Planı kimseyi tatmin etmedi

Gazetenin, "Türk ordusunun neden Annan planını reddettiği" sorusuna, "Bunu kim söylüyor; medya" yanıtını veren Orgeneral Özkök, Annan planının her iki tarafı da tatmin etmediğini hatırlattı. Türkiye'nin 5 itirazını dile getirdiğini kaydeden Özkök, "Türkiye'deki bazı çevreler, Yunanistan'ın Türkiye'yi tehdit ettiği görüşünde" denilmesi üzerine de, "Kim diyor bunu? Bunu siz söylüyorsunuz. Hava Kuvvetleri Komutanınız Amintika Themata (Savunma Konuları) adlı dergiye verdiği demeçte, 'Türk tehdidinin tehlikeli bir biçimde yoğun olduğunu' vurguluyor" diye konuştu.

YUNAN HUKÜMETİ:

Özkök'ün sözleri çok umut verici

Yunanistan hükümet sözcüsü Hristos Protopapas, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına "şu an katkıda bulunabileceğine" inandığını söyledi. Protopapas, Orgeneral Hilmi Özkök'ün Elefterotipiya gazetesine verdiği demeçteki sözlerini umut verici buldu. Yunanistan hükümet sözcüsü, "Eğer her şey Sayın Özkök'ün söylediği derecede kolaysa, Türkiye'nin şu an Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına katkıda bulunabileceği kanısındayım. Türkiye bu şekilde Avrupa perspektifi açısından da yarar sağlamış olacaktır" dedi.

Annan Planı'na alternatif aranıyor
  • DUYGU GÜVENÇ


    Hükümet, Kıbrıs konusunun Kopenhag Kriteri sayılamayacağını açıklarken, 2004 yılında Kıbrıs Rum Kesimi'nin tek taraflı olarak AB'ye üyeliğinin kabul edilmemesi için de girişimlerini sürdürme kararı aldı. Hükümet Annan Planı'na "alternatif" bulunması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, İKÖ zirvesi için Malezya'da olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de çalışmalarını Kıbrıs üzerinde yoğunlaştıracağı öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın da Brüksel'deki temasları sırasında Kıbrıs görüşmelerinin devam etmesi konusunda AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günther Verheugen ile görüştüğü belirtildi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce