|

Pakistan''ın modeli TOKİ

Irak''ın ardından Pakistan da TOKİ''yi örnek alacak. Pakistan Sindh Eyaleti Yatırım Kurumu Başkanı Motiwala, ülkelerinde konut üretimi amacıyla kuracakları kurumda TOKİ''yi model alacaklarını söyledi

Aa
00:00 - 2/02/2013 ہفتہ
Güncelleme: 23:50 - 1/02/2013 جمعہ
Yeni Şafak
Pakistan''ın modeli TOKİ
Pakistan''ın modeli TOKİ

Pakistan''da konut üretimi için kurulacak kurum, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı''nı (TOKİ), model alacak. Pakistan Sindh Eyaleti Yatırım Kurumu Başkanı Muhammad Zubair Motiwala, dün TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel''i makamında ziyaret etti. TOKİ''nin gerçekleştirdiği projelerden çok etkilendiklerini ifade eden Pakistan Sindh Eyaleti Yatırım Kurumu Başkanı Muhammad Zubair Motiwala da ülkelerinde konut üretimi amacıyla kuracakları kurum için TOKİ''yi model alacaklarını söyledi.

500 BİN KONUTLUK HEDEF

TOKİ''den destek ve tecrübe paylaşımı da talep eden Motiwala, yatırım yapması için TOKİ''yi Pakistan''a davet etti.

Motiwala''ya İdare''nin projeleri ve çalışma modeli hakkında bilgi veren Karabel, 58''inci hükümetin başlattığı Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın TOKİ''ye 500 bin konutluk bir hedef koyduğunu, bu hedefe Haziran 2011''de ulaşıldığını söyledi. Karabel, 61''inci hükümetin kurulmasının ardından Başbakan Erdoğan''ın bu sefer TOKİ''ye 2023 yılına kadar 1 milyon konut hedefi koyduğunu anımsatarak, İdare''nin bugün itibarıyla 564 bin konuta ulaştığını belirtti. TOKİ, Pakistan''da yaşanan selin ardından inşa ettiği afet konutlarını iki yılda teslim aşamasına getirdi.

80 ülkeyle işbirliği yaptı

TOKİ''nin yurt içindeki konut sunumu modelleri son yıllarda uluslararası ölçekte de oldukça ilgi çekiyor. İdare, bu kapsamda 80 ülkeyle işbirliği ve projelendirme çalışmalarında bulundu. Güney Asya''da 2004 yılında meydana gelen deprem ve tsunamide evlerini kaybedenler için Endonezya''nın Banda Aceh bölgesinde bin 50 konutla aynı felakette zarar gören Sri Lanka''da 500 konut gerekli sosyal donatılarıyla tamamlanarak hizmete sunuldu. İdare, Somali''de 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire meslek yüksekokulu gibi tesislerin yapımına da devam ediyor.


11 سال واپس