|

Papandreu'nun feryadı gözleri yine Tobin vergisine odakladı

Papandreu'nun, spekülatörlerin kontrol altına alınması isteğine Obama'dan olumlu yanıt geldi. Konuyla birlikte Tobin vergisinin soruna çözüm olabileceği konuşuluyor

Aa
00:00 - 11/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:39 - 10/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Papandreu'nun feryadı gözleri yine Tobin vergisine
Papandreu'nun feryadı gözleri yine Tobin vergisine

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama ve bazı Kongre üyeleriyle bir araya geldi. Basına kapalı düzenlenen görüşmenin ardından açıklama yapan Papanrdreu, Obama'nın, Atina'nın spekülatörlerin sınırlandırılması çabalarında cesaret verici bir tavır sergilediğini ifade ederek, “Biz son birkaç ayda spekülatörlerin kurbanı olduk. Obama da, bu konuda destek verecek' dedi.

BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRABİLİR

Yunanistan'ın çözüm arayışı, tobin vergisinin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Tobin Vergisi'ni savunanlar, ülkelerin üretkenliklerine katkısı olmayan, ama belirsizliklerin yoğun olduğu durumlarda riskleri ve kırılganlıkları arttırıp ekonomileri krize sürükleyen kısa vadeli sermaye hareketlerini kısıtlamayı amaçlıyor. Tobin'ciler, büyük fonların, yarattıkları zararların önüne geçilmesini istiyor. Bu şekilde trilyon dolarlık şirketlerin serbestçe başka ülke piyasalarına girip onları tepetaklak etmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Papandreu, Washington'a yardım aramak için gelmediğini de sözlerine eklerken, Yunanistan'ın, vize muafiyeti programına dahil edildiği bildirildi.

14 yıl önce