|

Paralel kaçaklar

FETÖ’ye yönelik soruşturmalarda şimdiye dek birçok şüpheli, teslim olmak yerine sırra kadem basmayı tercih etti. Kimi ABD’ye kaçarak soluğu örgüt lideri Gülen’in yanında aldı, kimi Avrupa’ya yelken açtı, kimi ise yurtiçinde izini kaybettirdi...

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 05:06 - 22/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yurt genelinde yürüyen birçok soruşturma ve dava var. Bu dosyalar kapsamında şimdiye dek binlerce kişi hakkında yakalama kararları verildi; şüphelilerden çoğu gözaltına alınarak adalete teslim edildi. Fakat örgütte aralarında 'imam', 'abi', 'yönetici' konumunda olmuş birçok şüpheli var ki, teslim olmayı değil kayıplara karışmayı tercih etti.



DUMANLI, TEKALAN, EKİZOĞLU


Paralel örgütün 2011 yılında icra ettiği 'şike kumpası'na yönelik geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve avukat Halil İbrahim Koca adreslerinde bulunamadı. Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve Koca'nın yurtdışında oldukları, Likoğlu ve Ekizoğlu'nun haklarında yurtdışına çıkış yasağı olduğu, bu sebeple ya yurtiçinde saklandıkları ya da kaçak yollarla yurtdışına çıkmış olabilecekleri belirtildi.



USLU, DURSUN, ÖZ, KARA


FETÖ'nün azılı tetikçilerinden eski polis Emre Uslu, Selam-Tevhid kumpas davasında, Gülen'in sağ kolu Sinan Dursun ise 25 Aralık kumpas davasında firari sanık olarak yeralıyor. 17-25 Aralık darbe girişiminin savcılarından (eski savcı) Muammer Akkaş da firari durumda. Aynı kapsamda eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara da haklarında yakalama kararı çıkarılmasının ardından yurtdışına kaçtı. Bir başka savcı Mehmet Yüzgeç'in ise yurtiçinde gizlendiği sanılıyor. Görevinden uzaklaştırılan ve hapse atılmaktan korkan savcı Fikret Seçen de Hollanda'ya gitti Ergenekon, Odatv gibi birçok davanın savcısı olan ve HSYK tarafından açığa alınan Cihan Kansız ise soluğu Belçika'da aldı.






İPEK, BÜYÜK, TOSUN, YEŞİL


Örgütün en büyük finansörü Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek de, hakkındaki gözaltı kararından iki gün önce kaçarak İngiltere'ye gitti. FETÖ'ye 'himmet' yardımlarını organize etmekten aranan işadamı Abdullah Büyük de Bulgaristan'da çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut ve ofisine başbakanlığı döneminde dinleme cihazı yerleştiren ekibin en kritik isimleri de (Ali Özdoğan, Serhat Demir, Enes Çiğci) şuan yurtdışında bulunuyor. KPSS'de soru çalanlara yönelik soruşturmalarda ise aralarında Gülen'in de bulunduğu 13 kişi firari durumda. Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ile eski Gazeteciler-Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de firari olarak arananlar arasında yeralıyor.



Şikeci başı


İstanbul Cumhuriyet Basşavcılığı'nca şike kumpasına ilişkin yürütülen ve 45 şüphelinin gözaltına alındığı soruşturmanın 1 numaralı şüphelisinin FETÖ lideri Fetullah Gülen olduğu ortaya çıktı. Bir video kaydında Fenerbahçe'den 'işlenmesi gereken alternatif takım' olarak bahseden Gülen'in, örgüt mensuplarına FB Başkanı Aziz Yıldırım ile ilgili gönderdiği not da Isparta'da yapılan operasyonda ele geçirildi. Dosyada delil olarak yeralan notlara göre Gülen, “Aziz Yıldırım tabii ki ehli imanın olduğu yerde hep düşmanlık yaptı. Şikeyi sektör haline getirmişler ekserisi" tarzında ifadelerin yeraldı. Örgüt üyelerine talimat anlamına gelen Gülen notlarında şu sözler dikkat çekiyor: “Beşiktaş başkanı da dine yabancı ve kibirli, gururlu birisi. Bunların ortamı çok bozuk olunca, temiz bir hava bunların arasında oldukça çok zor, şikeyi sektör haline getirmişler ekserisi de maalesef hepsi birbiriyle bağlantılıdır." Savcılık notlarda FB Başkanı Aziz Yıldırım ile Beşiktaşlı yöneticilerin açıkça hedef gösterildiği tespit edildi.






#Fetö
#Fethullah gülen
8 yıl önce