|

Personel alınırken artık GBT'ye de bakılacak

Ankara
00:00 - 18/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:51 - 18/03/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Personel alınırken artık  GBT'ye de bakılacak
Personel alınırken artık GBT'ye de bakılacak

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul'da okul kantinlerinde ve sözleşmeli olarak çalışan 233 sabıkalının, artık çalışmayacağını belirterek, 'Bu isimlerin hiçbiri bir suçtan mahkum olmuş kişiler değil. Ama arandıkları ya da yargılandıkları suçlar, çocukların daha yüksek düzeyde korunması düşüncesinden hareketle, daha titiz davranmamızı gerekli kılıyor” dedi.

DAHA TİTİZ OLMALIYIZ

Çubukçu, İstanbul'daki okullarda sabıkalı çalıştırıldığının ortaya çıkmasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Okul kantinlerinde çalışan sabıkalı bir kişinin söz konusu olmadığını belirten Çubukçu, sabıkalı ile bazı suçlardan aranan kişilerin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Çubukçu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işbirliği protokolü çerçevesinde konunun ortaya çıkarıldığını, bakanlığının, bu işin ortaya çıkarılması için çalışma yapan kurum olduğunu kaydetti. Çubukçu şunları söyledi: “Çoğu durumda, herhangi bir hüküm giymemiş olsa dahi bazı isimler, bazı suçlardan aranıyor olabiliyor. Bir hukukçu olarak, bir kişinin hakkında verilmiş kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmaksızın suçlanmasını doğru bulmam. Ama arandıkları ya da yargılandıkları suçlar, nitelik itibariyle söylediğim nedenlerle, çocukların daha yüksek düzeyde korunması düşüncesinden hareketle, daha titiz davranmamızı gerekli kılıyor. Bu çalışmayı biz bu nedenlerle yaptık, gösterdiğimiz hassasiyetin bir sonucu olarak görülmesini temenni ediyorum.”

Çubukçu, “233 sabıkalı çalışmaya devam edecek mi?' sorusunu “Hayır' diye yanıtladı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, “Sabıka kaydında gözükmeyen ama GBT (Genel Bilgi Taraması) incelemesine tabi tutulduğunda gözüken suçlar var. Bundan sonraki düzenlemelerde kişilerden istenecek raporun, sabıka kaydı değil de GBT inceleme raporu olması daha makul olacak. Bu konuda da bir çalışma yapmamız gerekecek” diye konuştu.


14 yıl önce