|

Dünya piyasaları için kader haftası başladı

Yunanistan parlamentosu, iflas tehdidini bertaraf etmek için tasarruf paketini görüşmeye dün başladı. Ülke 110 milyar avroluk kredinin 5'inci dilimini almak ve yeni bir kurtarma paketi için 5 yıllık tasarruf paketini meclisten geçirmek zorunda

Aa
00:00 - 28/06/2011 Salı
Güncelleme: 23:23 - 27/06/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünya piyasaları için kader haftası başladı
Dünya piyasaları için kader haftası başladı

Yunanistan ve dünya piyasaları için kader haftası dün başladı. Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın geçen yıl hazırlanan 110 milyar avroluk kurtarma paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar avroyu alabilmesi için 28,4 milyar avro tutarındaki beş yıllık tasarruf paketini mecliste kabul etmesini şart koşuyor. AB, Yunan parlamentosuna tasarruf paketini onaylaması için 3 Temmuz'a kadar süre tanıyor. Yunanistan'ın iflastan kurtulması ve vadesi gelmiş borçlarını ödemesi için bu paketi onaylayarak temmuz ayı ortasına kadar 12 milyar avroluk dilimi alması gerekiyor.

ENGELLEME OLABİLİR

Parlamento'da milletvekilleri yarın tasarruf paketi taslağını, perşembe günü ise tasarruf paketindeki özel reformların uygulanmasıyla ilgili yasa tasarısını oylayacak. İktidardaki PASOK'tan milletvekili Odysseas Voudouris, 'Maalesef kötü ya da daha kötü arasında seçim yapmak zorundayız. Temerrüt ve yeni seçimlerin Yunanistan'a telafisi imkansız zararlara yol açmasından korkuyorum' dedi. Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, parlamentonun, iflası engellemek için muhtemelen tasarruf paketini destekleyeceğini, ancak tasarruf paketine karşı çıkan bazı PASOK milletvekillerinin uygulama yasasındaki özel reformları engelleyebileceğini söyledi. PASOK, 300 sandalyeli mecliste 155 milletvekiliyle temsil ediliyor.

HALK ÖNLEMLERE KARŞI

Tasarruf paketini desteklemesi için içeriden ve dışarıdan yapılan çağrılara kulak tıkayan muhalefetteki Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, tasarruf paketinin, 37 yıldır en kötü resesyonla karşı karşıya bulunan Yunanistan'ın durumunu daha kötüleştireceğini, aşırı vergi uygulanan ülkede daha fazla vergi istenemeyeceğini açıkladı. Kamuoyu yoklamaları 11 milyon nüfuslu ülkenin üçte ikisinin tasarruf önlemlerine karşı olduğunu gösteriyor. Bu arada dünyanın en büyük fon kuruluşu Pimco'nun Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed El-Erian, 'Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması kaçınılmaz. Yunanistan'ın problemleri Avrupa'ya yayılabilir' uyarısında bulundu. Yunan hükümeti, 15 Temmuz'da 2,4 milyar avro, 22 Temmuz'da 2 milyar avro ve 20 Ağustos'ta 5,9 milyar avro borç ödeyecek.


Fransız bankaları borçları yapılandıracak

Öte yandan Fransa hükümeti ve bankalar, Yunanistan'ın borcunun daha makul seviyede çevrilebilmesi teklifi üzerinde anlaşmaya vardı. Le Figaro gazetesinin haberine göre, Fransız bankalarının elindeki Yunan tahvillerinin yüzde 70'i yeniden yapılandırılacak, bu tahvillerin yüzde 50'si beş yıl yerine 30 yıl vadeli olmak üzere yeni Yunan tahvilleriyle değiştirilecek. Bu tahvillerin faiz oranı, Yunanistan'ın AB ve IMF'den aldığı kredilere ödediği faiz oranı kadar olacak. Geri kalan yüzde 20 oranındaki tahviller ise sıfır kuponlu tahvil olarak yeniden yapılandırılacak. Fransa Maliye Bakanlığı ve Fransa Bankacılık Federasyonu konuya ilişkin yorum yapmadı.


Faiz oranlarına müdahale edilebilir

Avro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker, 'AB'nin Yunanistan'ın faiz oranları seviyesine müdahalesi gözardı edilmemesi gereken bir fikir' diye konuştu. Juncker'i bu açıklamayla, Avro Bölgesi'nin acil borçlanma fonları Avrupa Finansal İstikrar Olanağı (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) Yunan tahvillerini satın alma olasılığına atıfta bulunduğu sanılıyor. Bu tür tahvil satın alımlarının geçici EFSF ya tda daimi ESM'nin birlikte belirleyeceği kurallara bağlı olacağı ve Yunanistan'ın borçlanabileceği faiz oranlarına müdahale edebileceği belirtildi.


13 yıl önce