|

Polonya'yla aramızdaki dış ticaret hacmi 5,3 milyar dolar

Bakan Çağlayan, 2011'de Türkiye ve Polonya arasındaki dış ticaret hacminin toplam 5,3 milyar dolar olduğunu söyleyerek, "Bunu 25,3 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor' dedi

00:00 - 17/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:03 - 16/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Polonya'yla aramızdaki dış ticaret hacmi 5,3 milya
Polonya'yla aramızdaki dış ticaret hacmi 5,3 milya

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Polonya arasındaki dış ticaret hacmini 25.3 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Polonya'nın başkenti Varşova'da, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıl öncesine kadar gittiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye ile Polonya arasındaki dış ticaret hacimlerine de değindi. Çağlayan, 2001 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 409 milyon dolar olduğunu, ancak bu rakamın 2011 yılında 13 kat artarak 5,3 milyar dolara çıktığına dikkati çekerek, 'İki ülke, toplam 776 milyar dolar dış ticaret hacmine, 1,3 trilyon dolar da milli gelire sahip. İki ülkenin dış ticaret ve milli gelirlerine bakıldığında dış ticaret hacmini değil 5,3 milyar dolar, 15,3, 25,3 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor' diye konuştu. Türkiye'yi çok önemli bir ortak olarak gördüklerini belirten Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak da, 'Firmalarımız arasında önemli işbirlikleri var. THY ile Polonya Havayollarının işbirliğini buna örnek olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda traktör fabrikası kurma konusunda Türk ve Polonyalı iki firma arasında bir işbirliği kurma amacımız var. Tüm bunlara bakınca ilişkilerimizin ileriye doğru gittiğini söyleyebilirim' dedi.


5 bin traktör ihraç edilecek

Çağlayan, Hattat Holding'in Polonya ile traktör ihracatına yönelik 350 milyon avroluk bir anlaşma yaptığını bildirdi. HEMA markalı traktörlerden Polonya'ya daha önce bin adet ihraç edildiğini, yapılan anlaşmayla da 5 bin traktörün daha ihracı konusunda anlaşıldığını aktaran Çağlayan, çok kısa sürede büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade etti.



12 yıl önce