|

Prostat kanserine gen terapisi

Bir gen 'interleukin 2 (IL2)' ilacına bağlanıyor ve kanserin lokal olarak saptandığı prostat bölgesine enjekte ediliyor, bu sayede bağışıklık sistemi prostat kanserine karşı harekete geçiriliyor. Yeni gen terapisi hastanede yatmayı gerektirmiyor.

.
00:00 - 23/05/2001 Çarşamba
Güncelleme: 12:25 - 5/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Prostat kanserine gen terapisi
Prostat kanserine gen terapisi

Amerikalı bilim adamları, geç saptanan ve yayılmış prostat kanseri tedavisinde, vücudun bağışıklık sistemini uyaran bir gen terapisini başarıyla uyguladı.

Bir geni 'interleukin 2 (IL2)' ilacına bağlayarak, kanserin lokal olarak saptandığı prostat bölgesine enjekte eden araştırmacılar, bağışıklık sistemini prostat kanserine karşı harekete geçirmeyi başardı. Bu terapiyle, ilk kez IL2'nin prostat kanserine karşı aktif olduğu saptandı. Bu tedavi yönteminde, kemoterapi gibi vücut sisteminden kanser tümörlerine ulaşılmadığı, lokal olarak saptanan tümöre doğrudan ilaç enjekte edilerek yan etkinin ortadan kaldırıldığı veya azaltıldığı belirtildi.

Yeni gen terapisi hastanede yatmayı gerektirmiyor, ultrason ile yeri saptanan kanser tümörüne tedavi uygulandıktan sonra hasta evine gidebiliyor. California Üniversitesi Johnson Kanser Merkezi bilim adamlarından Prof.Dr. Robert Figlin, gelecekte genleri kullanarak prostat tümörünün tedavisinde daha etkili ilaçların kullanılabileceğini ve kanserin yok edilebileceğini belirtti.

23 yıl önce