|

Radyasyon içme suyuna kadar ulaştı

Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da şebeke suyunda radyasyon bulundu. Fukuşima santralinin yakınından alınan ıspanak ve sütte de radyasyon seviyesi güvenlik sınırının üstünde çıktı. UAEK'dan dün gece yapılan açıklamada 'santralde durumun istikrara kavuşuyor olabileceği' belirtildi

Aa
00:00 - 20/03/2011 الأحد
Güncelleme: 01:39 - 20/03/2011 الأحد
Yeni Şafak
Radyasyon    içme suyuna  kadar ulaştı
Radyasyon içme suyuna kadar ulaştı

Dünyanın nefesini tutarak takip ettiği Fukuşima nükleer enerji santralinin etkileri Japonya'yı sardı. Tokyo ve civarında şebeke suyunda radyoaktif madde izleri bulunduğu ancak bu maddelerin oranının yasal sınırın altında olduğu bildirildi. Bilim Bakanlığı'ndan bir yetkili, suyun kalitesiyle ilgili dün ölçüm yapmaya başladıklarını ve radyoaktif iyot ve sezyum izleri bulduklarını belirtti.

Yetkili, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata'da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma'da ise sezyum bulduklarını açıkladı. Yetkili, bu maddelerin oranının Japonya'daki yasal sınırın net olarak altında olduğunu söyledi.

SEBZE VE SÜTTE DE BULUNDU

Japon yetkililer, soğutma problemi yaşanan Fukuşima nükleer enerji santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde de radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığını açıkladı. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, “Patlamaların yaşandığı nükleer santralin yakınlarında alınan ıspanak ve süt örneklerinde, radyasyon oranının Japonya kanunlarının belirlediği sınırları aştığı görüldü” diye konuştu. Edano, radyasyonlu sütün, Fukuşima nükleer santralinin 20 kilometre uzağında bulunduğunu ve bu bölgenin hükümetin tehlikeli olarak belirlediği sınırların dışında kaldığını belirtti. Ispanağın ise Fukuşima'nın komşu eyaleti Ibaraki'de bulunduğunu söyleyen Edano, “Tokyo hükümeti, bu sorunu ortadan kaldırmak için elinden geleni yapacak” diye konuştu.

ASİT YAĞMURU BEKLENİYOR

Japonya Başbakanlığının İngilizce Twitter hesabından yapılan açıklamada, ıspanaktaki radyasyon seviyesinin bir tomografi çekimi sırasında alınan radyasyonun beşte biri oranında olduğu belirtildi. Açıklamada, "Nükleer reaktör kazasından kaynaklanan radyasyon seviyeleriyle ilgili yeni bilgiler aldıkça açıklayacağız. İnsanlar günlük hayatlarında radyasyona maruz kalırlar. Lütfen sakin tepkiler gösterin" denildi. Gün içerisinde yapılan başka bir açıklamada da Tohoku ve Kanto bölgelerinde yağacak yağmurlarda radyoaktif maddelerin yer alabileceği belirtildi.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), nükleer kazanın olduğu elektrik santralının bulunduğu Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci emre kadar son verildiğini bildirdi. Merkezi Viyana'da bulunan BM'ye bağlı UAEK, radyoaktif iyot elementinin bulunduğu gıdaların kısa sürede insan sağlığına zararlı olacağını bildirdi.

REAKTÖRLERE ELEKTRİK VERİLDİ

Nükleer Güvenlik Ajansı, nükleer sızıntının yaşandığı Fukuşima nükleer santralinin 2 nolu reaktörüne dün elektrik sağlandığını duyurdu. 1, 5 ve 7 nolu reaktörlere de gün içinde elektrik sağlanması bekleniyor. Ajans açıklamasında, 3 ve 4 numaralı reaktörlere de bugün elektrik sağlanacağı belirtildi. 11 Mart'ta meydana gelen depremin ardından santralde elektrik otomatik olarak kesilmişti. Elektriklerin yeniden bağlanması, reaktörlerin soğutulması için en kilit çözüm olarak görülüyor. Fukuşima nükleer santralinin 5 ve 6 numaralı reaktörlerini barındıran binaların çatıları ise olası hidrojen patlamalarını önlemek amacıyla delindi. UAEK'dan dün gece yapılan açıklamada, “santralde durumun istikrarara kavuşuyor olabileceği” belirtildi. Rusya Başbakanı Putin ise, Japonya'nın kuzeyindeki Rus adası sahalinde yaptığı açıklamada “Japonya'nın durumu kontral altına almakta olduğunu” söyledi.

YENİ DEPREM KORKUTTU

Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısının 7 bini geçtiği bildirildi. Ölü sayısıyla ilgili açıklama polis tarafından yapıldı. Açıklamada, 10 bin 905 kişinin hala kayıp olduğu da ifade edildi. Kyodo haber ajansı, Japonya depreminden ciddi şekilde hasar gören kıyı şehri Rikuzentakata'da geçici konut inşaatının başladığını duyurdu. Otuz metre kare büyüklüğündeki geçici konutlarda 2-3 kişinin rahatça kalabileceği belirtildi. Felaketten 8 gün sonra evinin enkazında bulunan bir genç kurtarma ekiplerini heyecanlandırdı. Ancak genç adamın, hasar tespiti için evine bakmaya gelen bir kişi olduğu anlaşıldı.Öte yandan Amerikan Jeofizik Enstitüsü, İbaraki kentinde dün 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem kısa süreli paniğe yol açtı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 31 Mart 2001 tarihinden itibaren Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon içermediğine dair Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan izin şartı getirdiklerini açıkladı.


İtiraf yöneticiyi ağlattı

Fukuşima 1 No.'lu Nükleer Santrali'nin yönetici şirketi Tokyo Electric Power Company'nin (TEPCO) İdari Direktörü Akio Komiri, Japon yetkililerin radyasyon sızıntısının insanları öldürecek kadar ciddi boyutta olduğunu itiraf etmesinin ardından gözyaşlarına boğuldu.

Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Dairesi, nükleer sızıntının 5 seviyesine çıktığını açıklarken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na göre, bunu insanların ölümüne neden olabilecek bir seviye olarak sınıflandırdı. Yetkililer, nükleer santralden sızan radyasyonunun seviyesinin gerekli bütün incelemeler gerçekleştirildikten sonra yükseltildiğini kabul etti. TEPCO'dan Komiri açıklamalar sonrasında gözyaşlarına engel olamazken, Japonya Başbakanlığı'ndan bir yetkili ulusun nükleer kriz ve tsunaminin etkisinden endişe duyduğunu itiraf etti.


Nükleer santralin zaman çizelgesi

İnsanlar santralden 20 km uzağa başarıyla tahliye edildi. Fukujima santralinin 30 km yakınına uçuş yapılmıyor.

Reaktör 1. Kyota Haber ajansına göre yakıt çubuğunu yüzde 70'i zarar gördü.

Reaktör 2: Pazartesi yakıt çubuğu tamamen patladı ve yüzde 33 zarar gördü.

Reaktör 3:Patlamadan sonra bina harap olmasına rağmen reaktör konteyner ayakta.

Reaktör 4: Çarşamba günü yine yangın başladı.

11 Mart : Hükümet Daiichi nükleer santralinde soğutma işlemine başladı.

12 Mart : Hükümet reaktör 1'de sızıntı olduğunu söyledi.

13 Mart : Tokyo elektrik şirketi denizsuyu ile 1 ve 3 reaktörde çalışma başlattı.

14 Mart: 3. reaktörde patlama ve 2. reaktöre deniz suyu ile soğutmaya başlandı.

15 Mart: Reaktör 2 patladı ve reaktör 4 yangın başladı ve patladı. Daha sonra ateş söndürüldü. Tepco 750 çalışanını santralden çıkardı ve sadece 50 kişi kaldı.

16 Mart: Buldozerler ve itfaiye arabalarıyla 180 çalışan santrale girdi. Reaktör 5 ve 6'ya da su döküldü.

17 Mart: Askeri helikopterler soğutma işlemlerine başladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (İAEA) 1, 2 ve 3 reaktördeki yakıtın hasar gördüğü doğruladı.



٪d سنوات قبل