|

Red Bull enerjisine 'standart' aranıyor

Türkiye pazarına 1997 yılında giren Red Bull enerji içeceği AB standartlarına uygun olduğu halde, dönemin Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'ın yayınladığı bir tebliğ tartışmalara neden oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 10/06/2003 Salı
Güncelleme: 18:47 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

MHP'li Hüsnü Yusuf Göklap'ın yayınladığı tebliğ nedeniyle kamuoyunda tartışmalara yolaçan Red Bull enerji içeceği hakkındaki bilimsel çalışmalar devam ediyor. Gökalp'in bakanlığı döneminde Avrupa standartlarına aykırı bir tebliğle engellenen Red Bull ve diğer enerji içecekleriyle ilgili AB ve Dünya Ticaret Örgütü'nün standartları inceleniyor.

Türkiye'nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmaları ve AB müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında gıda kodekslerinde de AB standartlarına uygun düzenlemeler yapması gerekiyor. AB Türkiye Ortak Komisyonu'nun Gümrük Birliği ile ilgili raporunda enerji içecekleriyle ilgili Tarım Bakanlığı'nın getirdiği kısıtlamalar hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

Tebliğe düzenleme

"AB ürünlere dair kısıtlamaların ilmi deliller ile desteklenmesi gerektiğini söylemiştir. Kendilerine Türkiye tarafından kamu sağlığının tehlikede olduğuna dair halen yeterli delil sunulmamıştır. Avrupa Komisyonu uygun malzeme verilmesini talep etmiş aksi halde Türk uygulamalarının Gümrük Birliği Anlaşması'na aykırı olacağı kararına varılacağını bildirmiştir."

Bu rapor üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili uluslararası standartları inceleyerek, "Enerji İçecekleri Tebliği"ni yeniden düzenleme kararı aldığı kaydedildi.

Red Bull Enerji İçeceği, 1997'de Türkiye pazarına girdi ve 2001'e kadar satıldı. 2001 yılında çeşitli bürokratik engellerle karşılaşan Red Bull'la ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir tebliğ yayınladı. MHP'li Hüsnü Yusuf Gökalp'in Tarım Bakanlığı döneminde yayınlanan "Enerji İçecekleri Tebliği", bu içeceklerin içeriğindeki taurin ve kafein gibi maddelere bir sınırlama getiriyor. Ancak, bu sınırlamalar AB standartlarının çok altında.

İçeceğin zararı yok

Dünya Ticaret Örgütü ve AB üyesi ülkelerin gıda standartlarında bir litredeki kafein miktarı 320 veya 350 mg ile sınırlanırken, Tarım Bakanlığı'nın tebliğinde bu miktar 150 mg olarak yeralıyor. Red Bull enerji içeceği, bir litresindeki kafein miktarı ise 320 mg olduğu için bakanlığın bu tebliğine uymuyor. Tarım Bakanlığı litredeki kafein miktarını 150 mg ile sınırlarken, bir litre çayda 180-600 mg, Türk kahvesinde ise 650-1000 mg arasında kafein bulunuyor.

Red Bull hakkında, uluslararası kuruluşlar "sağlığa uygundur" raporu verdi. Red Bull hakkında, Avusturya Gıda Maddeleri İnceleme Dairesi'nin raporunda şu ifadelere yeralıyor: "Red Bull Enerji İçeceği, radyoaktivite ya da radyoaktiviteye dayanan metodlarla üretilmemektedir ve bu ürünün insanlar tarafından tüketiminde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca, Red Bull Enerji İçeceğinin Avusturya ve Avrupa Birliği'nin gıdalarla ilgili düzenlemelerine tamamen uygun olduğu ve hiçbir sınırlama olmaksızın Avusturya, AB ve uluslararası pazarda satılmakta olduğunu onaylarız."

AYKUT FERAH: TEBLİĞ KEYFİ
Red Bull Türkiye Genel Müdürü Aykut Ferah, Tarım Bakanlığı'nın 2001 yılında hazırladığı tebliğin "keyfi olduğunu ve ilmi delillere dayanmadığını" belirterek, enerji içecekleri konusunda yeni bir çalışma yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Ferah, "Red Bull dünyada 86 ülkede satılıyor ve dünyanın hiç bir yerinde sağlık açısından herhangi bir yasak yok. İçecek, Dünya Ticaret Örgütü'nün limitlerine uygun ve bütün ciddi uluslararası kuruluşların onayını aldı. Türkiye'de de yeniden objektif bir çalışma yapılması gerekiyor" dedi. Ferah, AB ve Dünya Ticaret Örgütü limitlerine uygun yeni bir tebliğ hazırlanması durumunda bunun istihdam ve ihracaat olarak Türkiye'ye kazanç sağlayacağını kaydetti. Aykut Ferah, ithalatın engellenmesiyle 722 kişinin işsiz kaldığını belirterek, bunun kalkması durumunda mevcut bayilikler geliştirilerek, 6 ay içinde yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanacağını dile getirdi. Ferah, "İthalat serbestken, 86 ülkeye Red Bull tekstil ve buzdolapları Türkiye'de üretilerek ihraç ediliyordu. İthalatın engellenmesiyle birlikte Red Bull merkez tepki olarak alımları durdurdu. İthalatın başlaması ile birlikte bu alımlar yeniden başlayacak" dedi. Ferah, Türkiye pazarında 4 yıl içinde 1 ithalata karşılık 6 ihracat yaptıklarını belirterek, "Bu toplam 31,5 milyon dolara denk gelmektedir. İthalatın başlamasıyla bu rakamlar daha da artacaktır" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce