|

Reno 80 YTL'ye Mercedes satıyor

Mercedes markalı ayakkabıları Türkiye'ye getiren Alman ayakkabı mağazalar zinciri Reno, 80 YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sundu. Reno, 10 yılda 200 mağaza açacak

Şükrullah Dolu
00:00 - 4/03/2008 mardi
Güncelleme: 00:53 - 4/03/2008 mardi
Yeni Şafak
Reno 80 YTL'ye Mercedes satıyor
Reno 80 YTL'ye Mercedes satıyor

Dünya çapında 800'ü aşkın ayakkabı mağazası bulunan Alman mağazalar zinciri Reno, Astoria'da açtığı mağazada Mercedes markalı ayakkabıları da Türk tüketicisiyle buluşturuyor. Mercedes ve Esprit gibi birçoğu ilk defa Türkiye'ye gelen 30 ayakkabı markasını vitrininde sergileyen Reno, Mercedes markalı sezon ayakkabılarını 80-140 YTL fiyat aralığında satışa sundu. Ayakkabıda tüm aileye hitap eden Reno mağazalarında, çorap ve çanta da bulunuyor.

EMSALLERİ 200 YTL

Mercedes emsali ayakkabıların 200 YTL'ye satıldığını belirten Reno Mağazaları Ülke Müdürü Kemal Çelik, ucuzluklarının nedenini, "Dünya çapındaki mağazalarımız için yüklü sipariş veriyoruz ve ucuza alıyoruz" diye açıkladı. Kemal Çelik, ayakkabıda Mercedes markasının Reno'ya ait olduğunu söyledi.

10 YILDA 200 MAGAZA

Bu yıl yeni açılan 10 AVM'de mağaza açmak için kira kontratı imzaladıklarını ifade eden Çelik, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 200 mağaza açma hedefleri bulunduğunu vurguladı. "Mercedes ayakkabılarını Türkiye'de üretmek için fizibilite çalışmalarına başladık" diyen Kemal Çelik, Türkiye'den yurtdışı için ürün de alacaklarını kaydetti.


Ayak röntgeni ücretsiz!

Reno mağazalarında, 'Foot canner' ismiyle özellikle çocuklara yönelik bir hizmet var. Ücretsiz verilen bu hizmetle çocukların ayak röntgeni çekiliyor. "Çocukların ayakları hep boy olarak ölçülür. Eğer iyi bir ayakkabıcıya rastlarsanız, tarak boyunu da ölçer" diyen Kemal Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü: " Çocuk ayağı ise çok hassastır. Ona geniş veya sıkan bir ayakkabı giydirirseniz, baş ağrısından, omurga rahatsızlıklarına kadar bir çok problem yaşar. Patenti, bilimsel buluşu tamamen bize ait olan Foot scanner ile çocukların üç boyutlu haritası çekiliyor ve ailelere ayakkabı tavsiyelerinde bulunuyoruz." Çelik, bu hizmetin Türkiye'deki tüm mağazalarda yer alacağını söyledi.


Franchise vermiyor

Reno, Alman HR Group'un lokomotif markası. HR Group, Hamm ailesi yönetimindeki Hamm Group ile Reno Group'un tek çatı altında birleşmesiyle oluştu. Hamm Group, Avrupa'da bir asırdan fazla ayakkabı ticaretiyle uğraşan bir ailenin şirketiydi. Reno da, 2005'e kadar Alman Metro Group'un bünyesindeydi. 2005'te Metro'dan ayrılan Reno, 2006'da Hamm Group'la birleşerek HR Group'u (Hamm-Reno Group) oluşturdular. Reno, bu grubun lokomotif markası. HR grubunun dünya çapında 2000'den fazla mağazası var. Avrupa'daki hipermarketlerde bulunan ayakkabı reyonlarının yüzde 80'ini işleten HR Group, franchise vermiyor.


3 milyar dolarlık pazara Almanlar yön verecek

Türkiye ayakkabı perakende pazarının 2 ila 3 milyar dolar arasında bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de 30'un üzerinde zincire sahip 3 mağaza markası varken Almanya'da 100'ün üzerinde zincire sahip 6 mağaza markası bulunuyor. Bu da gidilecek çok yolun olduğunu gösteriyor.

ÖNCÜ KENDİNDEN EMİN

Türkiye'de pazarın öncülerinden Ayakkabı Dünyası kendinden emin gözüküyor. 1996'da ilk mağazasını açan ve şu anda 33 mağazalık bir zincire ulaşan Ayakkabı Dünyası, geçen yıl 6 yeni mağazayı zincire ekledi. Önceleri franchise veren firma, zamanla bu işten vazgeçerek doğrudan kendisi açmaya başladı. Kendine ait 15 marka yanında Adidas ve Nike'ın Türkiye'deki en büyük bayisi konumunda bulunan Ayakkabı Dünyası, bu sene 4-5 yeni proje üzerinde çalışıyor. Finans ve lojistik dışında yönetim merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıdıklarını belirten Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu, "Büyük metrekarelerde butik mağazacılık yaparak farklılaşıyoruz" diyerek pazara giren yabancıların kendilerini etkilemeyeceğini söyledi.


Deichmann'dan 400 mağaza

Yıllık 112 milyon çift ayakkabı satışıyla Avrupa'nın en büyük ayakkabı mağazalar zinciri olan Alman Deichmann, İzmit, İzmir ve Ankara'dan sonra dördüncü mağazasını İstanbul Bakırköy'de açtı. 2 bin 200 mağaza ve 25 bin çalışanla 16 ülkede faaliyet gösteren Deichmann, yaklaşık 3 milyar Euro'luk ciroya sahip. Deichmann CEO'su Heinrich Deichmann, "Türkiye'de 10 yılda 200 mağaza açabilecek bir potansiyel görüyoruz. Sonrasında da bu sayı 400 mağazaya çıkabilir" diyerek hedefini ortaya koyuyor.



il y a 16 ans