|

'Rosa porino' vurgunu

Eski Bakan Akcan'ın seçim bölgesi olan Bolvadin'de yaptırılan 100 yataklı hastanede saraylarda kullanılan 'rosa porino' adlı İspanya mermeri kullanıldığı ve bunun için de 2004 yılı fiyatlarıyla 1.5 trilyon lira harcandığı ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak
00:00 - 19/04/2004 Pazartesi
Güncelleme: 18:01 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Afyon'un Bolvadin ilçesinde yaptırılan 100 yataklı devlet hastanesinin inşasında tespit edilen usulsüzlükler, Türkiye'de kaynakların nasıl heba edildiğini gözler önüne serdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı müfettişlerinin tespitlerine göre, sadece bir ilçede kurulan 100 yataklı devlet hastanesinin inşaatında, zincirleme skandallar yaşandı. Afyon İl Daimi Encümeni tarafından, 1997 yılında Bolvadin ilçesinde 100 yataklı devlet hastanesi yapılması kararlaştırıldı. Ve hastanenin ihalesi yapıldı. İhaleyi, İmay İnşaat Şirketi kazandı. Hastanenin işaatı, Türkiye'deki bir çok yatırım gibi, kaynak yetersizliği nedeniyle yılarca sürdü. Ancak hastanenin inşaatı, 57. hükümet döneminde, MHP Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan'ın Eylül 2001 tarihinde, Bayındırlık ve İskan Bakanı olmasıyla birlikte hızlandı. Bolvadin doğumlu olan Akcan'ın, Bayındırlık ve İskan Bakanı olmasıyla birlikte, yıllardır sürüncemede kalan hastane, deprem kapsamına alındı. Ve keşif artışlarıyla, 1997 yılında ihalesi yapılan inşaatın bedeli de bir anda yükseldi. 100 yataklı hastanenin inşaatında, lüks malzemeler kullanılmaya başlandı. Hastane, 2002 yılı sonu itibariyle Akcan döneminde tamamlandı.

Müteahhit firma İmay İnşaat, Bayındırlık eski Bakanı Akcan'ın seçim bölgesinde yapılan 100 yataklı devlet hastanesinin, süpürgelik, merdiven ve yer kaplamasında, 'rosa porino' adlı mermeri kullandı. Sözkonusu mermer, İspanya'da üretiliyor. Hastanede kullanılan mermer de İspanya'dan ithal edildi. Çok pahalı olan mermer, ağırlıklı olarak saraylarda ve köşklerde kullanılıyor. Türkiye'de ise, Dolmabahçe Sarayı'nda ağırlıklı olarak kullanıldı. Türkiye'nin mermer üretim merkezi olarak bilinen Afyon'un Bolvadin ilçesinde yaptırılan hastane için İspanya'dan ithal edilen 'rosa porino' adlı mermere, müfettişlerin tespitlerine göre 2004 yılı fiyatlarıyla 1.5 trilyon liralık kaynak harcandı. İhalenin yapıldığı 1997 yılı fiyatlarıyla, merdivenlerde ve yer kaplamasında kullanılan Türk mermerinin birim fiyatı 3.6 milyon lira iken, 'rosa porino' adlı mermerin birim fiyatı ise 23.8 milyon liraydı.

Evlere şenlik yazışmalar...

'Rosa porino'lu 100 yataklı hastane inşaatında asıl skandal, müfettiş raporlarında yaşandı. 2001 yılında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, hastane inşaatındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili bir inceleme başlattı. Teftiş Kurulu başmüfettişlerinden Zeki Böke, hastaneyle ilgili raporunu 23 Nisan 2002'de tamamlayarak, Teftiş Kurulu Başkanı Aydın Yakup Çetin'e sundu. Raporda, 100 yataklı hastanenin inşaatında birçok usulsüzlük yapıldığı, müteahhit firmaya 1997 yılı fiyatlarıyla toplam 16.9, 2003 fiyatlarıyla da 400 milyar liralık fazladan ödeme yapıldığı vurgulandı. Raporda, inşaatla ilgili fazladan ödemelere göz yuman birçok bakanlık personelinin cezalandırılması istendi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği belgelere göre, Başkan Çetin, kendi müfettişi tarafından hazırlanan raporu yaklaşık 4 ay inceledikten sonra, "çok geniş" olduğu gerekçesiyle, 22 Ağustos 2002'de müfettişe geri iade etti. Başkan Çetin, müfettişten raporu kısaltmasını istedi. Müfettişte, raporun kısaltılması halinde, anlamı bozulacağı gerekçesiyle, raporu 3 Eylül 2002'de başkanlığa tekrar sundu. Çetin, müfettişe raporu kısaltması için, 9 Eylül 2002'de tekrar geri verdi. Müfettiş, Başkanlığa raporu kısaltamayacağını dair tekrar yazı gönderdi. Çetin, bu yazışmaların ardından 24 Ekim 2002'de inşaattaki usulsüzlüklerin tekrar incelenmesi için yeni bir teftiş heyeti görevlendirdi. Yeni teftiş heyeti ise raporunu ancak 2003 yılının Nisan ayına kadar tamamlayabildi. Yeni rapor geldiğinde ise, ihalenin 1997'de yapılması nedeniyle, usulsüzlüklerin 5 yıllık zamanaşımı süresini doldurduğu ortaya çıktı. Ve, raporda yer alan inşaatla ilgili usulsüzlükler hakkında, zamanaşımı nedeniyle bir işlem yapılamadı.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce