|

Ruhsal deprem sürüyor

Deprem sonrasında yaşanan felakete bağlı olarak kişilerde korku, çaresizlik, yalnızlık, suçluluk gibi değişik yoğunlukta ruhsal tepkilerin sürdüğü belirlendi.

.
00:00 - 5/10/1999 Salı
Güncelleme: 11:12 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Ruhsal deprem sürüyor
Ruhsal deprem sürüyor

SAĞLIK Bakanlığı'nca yapılan çalışmada, Marmara Bölgesi'nde Ağustos ayında meydana gelen deprem sonrasında, bölgede yaşayan insanlarda korku, kaygı, öfke ve uykuya dalmakta güçlük gibi çeşitli problemler görüldüğü belirlendi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, deprem sonrasında bölgede yaşayan yaklaşık 25 milyon insanda ciddi bir psikolojik travma oluştuğu kaydedildi. Milyonlarca insanın, bu travmayı ya yaşadığı ya yaşananlara tanıklık ettiği ya da bunları çeşitli iletişim kaynakları aracılığıyla izlediği kaydedilen açıklamada, bu tür travmaların terör olayları, sel felaketleri, trafik kazaları gibi olaylar sonrasında insanların karşısına çıktığı vurgulandı. Travmaya karşı her alanda olduğu gibi ruh sağlığı ve hastalıkları alanında da yeterince etkin önlemler alınması gerektiği belirtilen açıklamada, bunun yolunun da yetişmiş insan gücünden geçtiği bildirildi. Açıklamaya göre, felaket sonrası yeterli toplumsal, tıbbî ve ruhsal destek gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu tepkilerin 'ruhsal hastalık' olarak değil, 'normal tepkiler' olarak ele alınması gerektiği belirtilen açıklamada, bu tepkilerin ruhsal bozukluklara dönüşmemesi için, herkese psikolojik ve sosyal açıdan desteğin şart olduğu kaydedildi.

Ebeveynler çocuklara yansıtıyor

Açıklamada, yapılan bu çalışma sonucunda genel olarak korku, kaygı, uykuya dalmakta güçlük ve öfke duygularının yoğun olarak görüldüğü, anne ve babaların duygularını çocuklarına yansıttıkları ve fiziksel olarak örseleme eğiliminde olduklarını dile getirdikleri ortaya çıktı. Çalışma sonrası ihtiyaçlar belirlenerek, çocuklara ve yetişkinlere yönelik hizmetlerin planlandığı vurgulanan açıklamada, oyun ve psikososyal hizmet birimi çadırlar kurulduğu ve buralarda psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve öğretmenlerin görevlendirildiği bildirildi.

Personel eğitimi başlıyor

Travmanın çok çeşitli psikiyatrik belirti ve hastalıklara yol açabildiğine değinilen açıklamada, "Travma, akut stres bozukluğu, post travmatik stres bozukluğu, travmatik yas, depresyon ve mizaç bozukluklarına yol açabilir. Travmalardan sonra var olan psikiyatrik hastalığın nüksetmesi ise bir diğer sık karşılaşılan durumdur. Travmalardan sonra ortaya çıkan psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanılanı 'post travmatik stres bozukluğu'dur ve % 1 ile 10 oranında görülür. Travma sonrası ortaya çıkan hastalıklar eğer erken dönemde tanınmazlar ve müdahale edilmez ise süreğenleşip, ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir" denildi. Sağlık Bakanlığı'nca, psikolojik travmaların sonuçlarının erken tanınması ve önlem alınmasının tedavi şansını artırdığı gözönüne alınarak, deprem bölgesinde yürütülen ruh sağlığı hizmetlerinin sağlık ocaklarına entegrasyonunu sağlamak ve sürekli hizmet sunumunu geliştirmek amacıyla bir seminer düzenlendi. Bakanlıkça, deprem bölgesine geçici olarak gönderilecek sağlık personeline bu eğitim programı aynen uygulanacak ve böylece eğitim ve hizmet sürekliliği sağlanacak.


25 yıl önce