|

Samsun-Moskova 'tren feri' başladı

Türkiye'nin deniz ile tren yolunu birleştiren ilk uluslararası hattı hizmete girdi. Samsun'dan feribota yüklenen vagonlar, Rusya'nın Kavkaz kentine götürülecek. 'Tren feri' hattıyla yılda 200 bin ton yük taşınacak. Samsun-Moskova hattı 7 güne inecek.

Samsun
00:00 - 20/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:44 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Samsun-Moskova  'tren feri' başladı
Samsun-Moskova 'tren feri' başladı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın hizmete açılmasıyla hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde daha etkin bir konuma gelecek projeyi başlattı. Buna göre tren feri hattı kapsamında yıllık 200 bin ton Türkiye-Rusya arası yük taşımacılığı yapılacak. Rusya'dan Orta Asya ve Orta Doğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın resmi açılış töreni , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov'un katılımıyla Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı'nda gerçekleştirildi.

ORTAKLIĞIMIZ PERÇİNLENİYOR

Yıldırım, Türkiye ve Rusya'nın bu proje üzerinde uzun süredir ortak çalıştıklarını belirterek '2005 yılında çalışmalarına başladık ve 2010 yılında resmi sözleşmelerin imzalanmasıyla deneme seferlerine geçildi' dedi. Deneme seferleri sayesinde hattın sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirten Yıldırım, 'Karadeniz iki ülkenin ortak sınırını oluşturuyor. Bundan böyle Karadeniz'i daha verimli bir şekilde Türkiye-Rusya arasında kullanacağız' dedi. Yıldırım, Türkiye ve Rusya arasındaki 33 milyar dolarlık ticaret hacminin 2015'te 100 milyar dolara çıkarılmasının iki ülkenin hedefi olduğunu kaydetti.

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı''nın açılışına, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Maxim Y. Sokolov, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Albayrak Holding Yönetim Kurulu üyesi Nuri Albayrak ile çok sayıda bürokrat ve işadamı katıldı.

ORTADOĞU'YA AÇILAN HAT

2005'te başlatılan Samsun- Kavkaz arasında Tren Feri Hattı Kurulması Projesi ile geniş hat açıklığına sahip vagonlardaki yükler Rusya'nın Kavkaz Limanı'ndan tren ferileri ile Samsun Limanı'na getirilip, buradan da Türk demiryolu hat açıklığına uygun bojilerle değiştirilerek demiryolu şebekesinde ya da Türkiye üzerinden transit olarak Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine taşınıyor. TCDD gabarisine uygun olmayan Rus vagonlarındaki yükler ise, Samsun Limanı'nda karayolu araçlarına veya TCDD vagonlarına aktarılıyor. Proje ile hinterlandında yaklaşık 400 milyon nüfus bulunan Türkiye, kuzey-güney ve batı-doğu koridorları üzerinde etkin bir konuma gelecek. Yatırım maliyeti 10 milyon TL olan ve ilk aşamada yıllık 200 bin ton taşıma yapılması planlanan proje; Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılmasını ve taşıma sürelerinin kısaltılmasını sağlayacak. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişimine katkıda bulunacak, bağlantılarla Kırgızistan'a kadar girmiş olacak.

Bakan Yıldırım mevkidaşı Sokolov ile projenin maketini inceledi
Sınır kapılarında ticaret hızlanıyor

UPM Feribot Firması Genel Müdürü Bahadır Günister, Samsun'da açılan tren feri hattının Rusya ile bir sınır kapısı anlamına geldiğini belirterek, 'Amacımız Türkiye'den hiç bağlantısı olmayan Rusya'ya bağlantı yapmaktı.' dedi. Projenin alt yapısını 2005'ten bu yana sürdürdüklerini kaydeden Günister, '2011 yılı itibari ile Devlet Demir Yoları'nın izin vermesi ile deneme seferlerine başladık. Seferler uzun sürdü.' diye konuştu.

Bin 200 vagon deneme taşıması yapıldığını kaydeden Günister, 'Buradan yüklenen vagon Türkiye'den Moskova'ya 7 günde gidiyor. Türkiye'den ortalama 15 gün içerisinde Kazakistan'a ve Kırgızistan'a vagon ulaşabiliyor. Kesintisiz ulaşım yapıyoruz. Rusya'dan getirdiğimiz boş Rus vagonları burada terminalde yükleyerek Rusya'ya hiç aktarmasız, liman masrafı ve liman formaliteleri olmadan ulaştırıyoruz. Aynı şekilde Rusya'dan gelen boji(tekerlek) değiştirme tesisi ile tekerleklerini değiştirerek Türk hatlarına veriyoruz. Buradan Türkiye'nin her yerine Rus vagonları dağılıyor. Gaziantep, İstanbul, Ankara, neresi olursa olsun. Bu da aktarması daha hızlı bir taşıma sağlıyor.' dedi.

11 yıl önce