|

Silah yardımını durdurun

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün telefonla görüştüğü ABD Başkanı Trump’tan PKK/PYD’ye silah yardımını sonlandırmalarını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:47 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Donald Trump’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Donald Trump’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Donald Trump’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD tarafının isteği ile gerçekleşen görüşmenin ana gündemini Afrin’i teröristlerden temizlemek için başlatılan Zeytin Dalı harekatı oldu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı uluslararası hukuk temelinde meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurguladı.

GÜVENLİĞİMİZ İÇİN

Erdoğan’ın, Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği için Afrin’i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede, terörle mücadelede ikili iş birliğinin önemi üzerinde duruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG’ye ABD’nin silah desteğine son vermesi gerektiğine tekrar dikkati çekti. Görüşmede, Erdoğan ve Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki iş birliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etti.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın resmi sitesinden de bir açıklama yayınlandı. Buna göre Trump görüşmede Afrin harekatından kaygı duyduğunu belirterek “Bu iki ülkenin Suriye’deki ortak çıkarlarını zayıflatıyor” dedi. Türkiye’den ‘askeri operasyonlarını sınırlı tutmasını’ isteyen Trump, “Türk Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmalı. İki ülke ve bütün tarafların DEAŞ’ı uzun vadeli bir yenilgiye uğratma hedefine odaklanması gerekli” ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre Trump görüşmede ABD misyon temsilciliklerinde çalışan FETÖ’cüleri de gündeme getirdi ve yine ‘kaygılı’ olduklarını söyledi.

GÜVENLİĞİMİZ İÇİN

Beyaz Saray'ın açıklamasında, "Trump, Türkiye'nin yıkıcı ve yanlış üslubu ve Olağanüstü Hal koşullarında tutuklanan ABD vatandaşlarının durumuyla ilgili kaygısını iletti" ifadeleri yer aldı.

  • Obama sözünü tutmadı
  • ABD’nin eski Başkanı Barack Obama döneminde Münbiç’e yönelik operasyon planlandığını açıklayan Erdoğan, “Sayın Obama döneminde bizim bir de Zeytinlik harekatı vardı. Zeytinlik harekatında da ne yazık ki Obama orada bizi aldattı. O harekat Münbiç’i teröristlerden temizleme harekatıydı. Sözünde durmadı. Defaatle kendisiyle görüşmemize rağmen, biz üzerimize düşeni yaptık ama onlar yapmadılar. ‘Biz buradaki teröristleri Fırat’ın doğusuna süreceğiz, Münbiç’i gerçek sahiplerine bırakacağız’ dediler. Çünkü Münbiç yüzde 95 ile Araplarındır. Orada Kürt yoktur ama sözlerinde durmadılar çünkü hesap başkaydı. Hesap, orada yeniden bir terör devleti oluşturmanın hesabıydı. Adını Kürt Devleti koyuyorlardı. Burada Kürt yok ki yüzde 95 Arap var. Sen bu Arapları buradan kovuyorsun, oraya terör örgütünün mensuplarını yığıyorsun. Aynısını Kobani’de yaptılar. Onları, oradan kovdunuz, geldiniz oraya da yine aynı şekilde terör örgütünün mensuplarını yığdınız, teröristleri yığdınız. Bunları söyleyince rahatsız oluyor beyler. Biz doğruyu her yerde söyleyeceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Trump
#Afrin
6 yıl önce