|

Şoförlere bıyık yasağı

Metro Turizm, otobüs şoförlerine bıyık bırakma yasağı getirdi. Bazı şoförler yıllardır bıraktıkları bıyıklarını kesti, bazıları ise işten ayrıldı. Metro Turizm Genel Müdürü Solak, "Çalışma hayatında kılık kıyafet, saç, sakalın düzgün olması çok önemli" dedi

Trabzon
00:00 - 12/08/2008 Salı
Güncelleme: 23:40 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Şoförlere bıyık yasağı
Şoförlere bıyık yasağı

Türkiye'nin önde gelen seyahat firmalarından Metro Turizm, otobüs şoförlerine bıyık bırakma yasağı getirdi. Türkiye genelinde yaklaşık 7 bin personeli bulunan firmada çalışan şoförlerden bazıları, yönetim tarafından alınan "bıyık kesme" kararına çeşitli bahaneler öne sü-rerek direnmeye çalıştı. İşini kaybetmek istemeyen bazı şoförler, yıllardır bıraktıkları bıyıklarından vazgeçti. Bazı şoförler ise bıyıklarını kesmeyi kabul etmeyerek işten ayrıldı.

ŞİKAYET GELMEDİ

Metro Turizm Genel Müdürü Sinan Solak kararın müşteri memnuniyetine yönelik olduğunu belirterek, "Çalışma hayatında kılık kıyafet, saç, sakalın düzgün olması çok önemli. En iyi hizmeti verme çabası içindeyiz. Bu anlamda AB standartlarını yakalamaya çalışıyoruz" dedi. Metro Tu- rizm'in Doğu Karadeniz Sorumlusu Osman Erçetin, bıyık konusunda bugüne kadar şoförlere standart getiremediklerini belirterek, herkesin farklı şekillerde bıyık bıraktığını, bunun hoş bir görüntü oluşturmadığını söyledi.

BIYIK KARADENİZLİNİN SİMGESİ

Yolculardan şikayet almadıklarını ancak bu konuda rahatsızlık olduğunu bildiklerini belirten Erçetin, "Sorunu çözmek için üst düzey yöneticilerimiz, bıyıkların kesilmesine karar verdi” dedi. Erçetin, bıyık kesme zorunluluğunu duyan birçok şoförün karara ilk etapta tepki gösterdiğini belirterek, "Kimisi, 'ben 30 yıldır bıyıklıyım, kesmem', kimisi 'karım kızar', kimisi 'bıyık Karadenizlinin simgesidir' diyerek tepki gösterdi. Birçoğu işi bırakma aşamasına geldi. Kısa süre sonra hepsi bu uygulamayı kabul ederek işlerinin başına döndüler" diye konuştu.




Kafamı keserim bıyığımı kesmem

Karara uymayan 50 yaşındaki Nihat Sungur bıyıklarını kesmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, firmadan ayrıldı. Sungur, 25 yıllık otobüs şoförü olduğunu belirterek, "Gelmişim 50 yaşına. Bana bu yaştan sonra 'bıyığını kes' diyorlar. Kafamı keserim bıyığımı kesmem dedim, işi bıraktım. Böyle saçma bir kural olur mu? Bana uymaz" dedi. Bıyık yasağı üzerine işten ayrılan otobüs şoförü Ali Yazar Tonyalı da bıyıklarını kesmesinin mümkün olmadığını belirterek, istifa ettiğini ve kamyonculuk yapmaya başladığını söyledi. Yaklaşık 23 yıldır otobüs şoförlüğü yaptığını belirten Kahraman Kartal, bıyıklarından vazgeçmek istemese de işini kaybetmemek için karara uyduğunu söyledi. Kartal, uygulamaya direnmeye çalıştıklarını belirterek,"Bir ay kadar çeşitli bahaneler ileri sürerek, uygulamadan vazgeçilmesini istedik ama olmadı. Çoluk çocuğumuz var, ev bakıyoruz, kredi aldık. Çalışmak zorundayız. Mecburen kestik" dedi. Yasağın, hacı olan otobüs şoförlerini kapsamadığı bildirildi.



Koç'un izinden gitti

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç bir gazeteye verdiği röportajda, 'sakallı ve bıyıklı olanları işe almam' demişti. Koç'un bu sözleri her kesimden çeşitli tepkilere neden olmuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bunu ilkel anlayış olarak nitelendirmişti. Başbakan Erdoğan, "Ben iş yerime sakallı veya bıyıklı olanları asla almam" diyen işadamı Rahmi Koç'a "Bunlar ayrımcılığın ta kendisidir, bugün dünyanın neresinde böyle ilkel bir anlayış var" sözleriyle yanıt vermişti. Olayın hukuki yönü de gündeme geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyeleri, işverenin işyerinde bıyıklı ve sakallı olanları çalıştırmama hakkı olduğunu ve bunun 'ayrımcılık' olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "İşle uyuşmadığı zaman bıyık ve sakalı haklı fesih nedeni yapıyoruz" açıklamasını yaptılar.



16 yıl önce