|

Şok itirafa savcı el koydu

Garih cinayetinden hapis yatan Yener Yermez'in şok itiraflarda bulunduğu mektubu Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ü harekete geçirdi. Yeni Şafak'tan mektubu alan Savcı Öz'ün Yermez'in ifadesini alacağı ve yeniden soruşturma başlatacağı öğrenildi.

İSTİHBARAT SERVİSİ/İSTANBUL
00:00 - 25/12/2008 Perşembe
Güncelleme: 03:09 - 25/12/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Şok itirafa savcı el koydu
Şok itirafa savcı el koydu

İşadamı Üzeyir Garih cinayetinde Ergenekon terör örgütünün parmağı olduğu yönünde gazetemizin yaptığı yayınlar ve Yener Yermez'in itiraf niteliğindeki mektubu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü harekete geçirdi.

DOSYAYI YENİ ŞAFAK AÇTI

Yeni Şafak'ın Ergenekon terör örgütü bağlantısını ortaya çıkardığı Üzeyir Garih suikastindeki sır perdesi 7 yıl sonra yeniden açılıyor. Gazetemiz, Hasdal Kışlası'nda askerlik yaperken 25 Ağustos 2001'de Garih'i öldüren Yener Yermez'in komutanının Ergenekon sanığı emekli Albay Fikri Karadağ olduğunu ortaya çıkardı. Ergenekon iddianamesindeki Genelkurmay belgeleri, Karadağ'ın cinayetten 16 gün öncesine kadar Hasdal Kışlası'nda o görev yaptığını ortaya koydu.

ÖNCE CANI SONRA PARASI

Üzeyir Garih'in yakın arkadaşı Alarko Holding eski çalışanı işadamı Doğan Kasadolu da Yeni Şafak'a cinayetten hemen sonra Garih'in torunun kaçırıldığını ve ailenin 'cinayetin üzerine gitmeyin, yoksa katil bu çocuk olur' diye tehdit edildiğini açıkladı. Kasadolu, bu kişilerin aileden yüklü miktarda fidye aldığını, cinayette bazı ipuçlarının Ergenekon örgütünü işaret ettiğini söyledi. Yeni Şafak ünlü işadamının örgütün Azerbaycan'daki darbe planına para yardımı yapmadığı için ipinin çekildiğini ortaya çıkardı. İddialara göre Garih, Ergenekon'un darbe planına ortağı İshak Alaton'la anlaşamadığı için finansal destek vermeyince öldürüldü.

PLAN DEĞİŞTİ KATİL SENSİN

Yeni Şafak'ın ortaya çıkardığı bağlantılara yazarımız Fehmi Koru'ya cezaevinden gönderdiği mektupla cevap veren Yener Yermez de '1.5 milyon dolar teklif ettiler. Can güvenliğim için cinayeti üstlendim' dedi. Yermez Ergenekon sanığı eski Adli Tıp Uzmanı Ümit Sayın'ın ifadesini değiştirmemesi için kendisini yönlendirdiğini ileri sürdü. Yermez, “Ümit Sayın, birlikte bir süre otelde kaldığımız Meral'i bulup mahke-meye getirebileceğini söylemişti. Sayın, iki gün sonra telaşlı bir şekilde gelip (Yener, gerekli kişilerle görüştüm. Ancak şu an itibarıyla ifadeni değiştirmeni istemiyorlar) demişti. O cinayetle ilgili çok şeyi biliyor" dedi.

VE SAVCI ÖZ DEVREDE

Dava aşamasında birçok noktası karanlıkta kalan Garih cinayetiyle ilgili bu iddialar Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü harekete geçirdi. Organize Şube Müdürlüğü'ne talimat veren savcı Öz, gazetemizden mektubu istedi. Yeni Şafak'a gelen iki polis, tutanakla Yermez'in mektubunu aldı. Garih dosyasının yıllar sonra tekrar açılması için inceleme başlatan savcılığın, Yeni Şafak'ın haberlerindeki iddiaları araştıracağı, ardından Yermez'in ifadesine başvurabileceği öğrenildi.


Cevapsız sorular
  • Garih'in vücudunda tespit edilen ve farklı açıladan isabet ettiği ortaya çıkan 11 bıçak darbesi cinayette ikinci kişiyi işaret etmesine rağmen bu neden araştırılmadı?
  • Bıçakla yapılması mümkün olmayan sağ kulak arkasındaki yaranın nasıl olduğu neden incelenmedi?
  • Olay yerinde tespit edilen kadın kanının kime ait olduğu neden araştırılmadı? Garih'in olay yerinde saldırgan veya saldırganlarla boğuşmuş olmasına rağmen tırnak DNA'sı yapılmadı. Neden?
  • Garih'in üzerindeki saç kılları ile Yermez'in saç kılları kriminal laboratuarda yapılan incelemede aynı çıkmadı. Bu saç kıllarının kime ait olduğu neden tespit edilemedi?
  • Davaya müdahil olmayan Garih ailesi iddialar karşısında neden suskun?Yermez'in cinayetten sonra otelde kaldığı Meral adlı kadın neden araştırılmadı.

    Sayın'ın ifadesi alınacak

    Yener Yermez'in gazetemize gönderdiği itiraf mektubu üzerine harekete geçen Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün Garih cinayeti dosyasını yeniden açacağı öğrenildi. Savcı Öz'ün Yermez'in ifadesini alacağı öğrenilirken, mektupta 'otelde beraber kaldık, mahkeme araştırmadı' dediği Meral'in bulunması için polise talimet verdiği ileri sürüldü. Savcı Öz'ün, Yermez'in 'cinayeti üstlen' şeklinde kendisini yönlendirdiği Ergenekon sanığı Doç. Dr. Ümit Sayın'ın da konuyla ilgili ek ifadesini alacağı belirtildi. Öz'ün soruşturma çerçevesinde cinayetin işlendiği saatlerde Etiler'deki evinden kaçırılan Garih'in torunu Tal Herzikovitz'in de bilgisine başvuracağı öğrenildi. Kardeşi Niv ile birlikte New York'ta okuyan Tal'in tehdit nedeniyle Türkiye'ye geleme- diği ileri sürülüyor.


  • 15 yıl önce