|

Su altı da geçilmez

Çanakkale’ye saldıran “yenilmez armada”, denizin üstünde ve karada olduğu kadar, suyun altında da büyük kayıplar vermişti. Savaş süresince işgalcilerin toplam 9 denizaltı gemisini batırdık.

Yeni Şafak
04:00 - 14/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:10 - 13/03/2015 Cuma
Diğer
Çanakkale Savaşları’nda Çanakkale Boğazı’nı “yenilmez armada” adı verilen savaş filosuyla geçmeyi planlayan İngiliz ve Fransızların, karada olduğu kadar su altında da denizaltı bakımından önemli kayıpları oldu. Denizaltı gemileriyle Çanakkale Boğazı ve Marmara’da terör estiren işgalci Müttefikler, asker-sivil ayrımı yapmadan gördükleri her deniz aracına saldırdı.

ONLARCA SİVİL TEKNE BATIRDILAR

Osmanlı, Çanakkale Muharebeleri sırasında düşman denizaltılarının saldırıları sonucu üçü zırhlı, 9 savaş gemisiyle 14 ticaret gemisini ve çok sayıda küçük sivil tekneyi kaybetti. Bu saldırılara karşı cevap ise gecikmedi. Savaşta Fransızlar Joule, Mariotte, Saphir ve Turquoise denizaltılarını kaybetti. 

İNGİLİZLERE KAN KUSTURDUK

İngilizler ise savaşta AE2, E15, E7, E20 ve E14 denizaltılarını kaybetti. AE2, Marmara Denizi’nde Sultanhisar torpidobotu tarafından atılan top ateşiyle batırıldı. E15, kıyıdan açılan ateşle hasar görünce imha edildi. E7, ikinci defa Marmara Denizi’ne geçerken pervanesi mania ağına takıldı.Atılan su bombası gemiyi deniz üstüne çıkmaya mecbur etti ancak denizaltı battı. E14 ise Yavuz zırhlısını torpillemek üzereyken vurulunca kaçmaya çalışmış ancak batırılmıştı.
#Çanakkale Savaşları
#Çanakkale Boğazı
#Marmara
9 yıl önce