|

Suriye'deki askerlerimiz nasıl çekilecek

MGK'dan sonra Fırat Kalkanı Harekatı'nın bitirildiğinin açıklanması üzerine, bölgedeki askerlerimizin çekilme sürecine ilişkin detaylar konuşuluyor. Sınır ötesi bir operasyonda geri çekilmenin de güvenlik risklerini beraberinde getirdiği belirtilirken, askerlerimizin Türkiye'ye gelişinde üç seçenek üzerinde duruluyor.

Yeni Şafak
09:37 - 31/03/2017 Cuma
Güncelleme: 09:45 - 31/03/2017 Cuma
Diğer
Fırat Kalkanı Harekatı, 24 Ağustos 2016'da TSK tarafından Türkiye'nin sınırındaki güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmak için başlatılmıştı.
Fırat Kalkanı Harekatı, 24 Ağustos 2016'da TSK tarafından Türkiye'nin sınırındaki güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmak için başlatılmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'nin kuzeyindeki El Bab'da kontrolün sağlanmasıyla birlikte 2 bin 15 kilometrekarelik alana Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yerleştiğini anlatırken, Suriye'de yeni bir operasyona gerek görülmesi halinde, gerçekleştirilecek yeni harekâta ise başka bir isim verileceğini söyledi. Bu açıklama ışığında hükümetin yakın gelecekte TSK'ya “Suriye'den çekilin” direktifi vermesi bekleniyor.



ÇEKİLME NASIL OLACAK?


Habertürk'te yer alan habere göre, askeri birliklerin bulundukları yabancı ülke topraklarından çekilmesi başlı başına bir “operasyon” olarak nitelendiriliyor. Zira yabancı ülke toprağına girmek kadar bu ülkenin topraklarından çıkmak da güvenlik risklerini beraberinde getiriyor.



TSK, 2008 yılında Kuzey Irak'a Güneş Harekâtı ile bir gecede girmiş ve ne kadar süreceği tahmin edilemeyen harekâtı 8 günde sonuçlandırarak bir gecede çekilmişti. Fırat Kalkanı Harekâtı'nda 3 seçenek üzerinde duruluyor:



  • Birincisi, askerlerin süratle geri çekilmesi. İkinci seçenek askerlerin geri dönüşünün kademeli olarak gerçekleştirilmesi. Üçüncü seçenek olaraksa, yürütülecek faaliyetin güvenlik riskleri dikkate alınarak, bazı birliklerin Suriye'de oluşturulacak üs bölgelerinde görevlerine devam etmesinin gündeme gelebileceği kaydediliyor. Halen 3 bine yakın asker Suriye topraklarında bulunuyor.

EL BAB'A 100 BİN SURİYELİ


Diğer taraftan, Türkiye'de barınan 50 bin Suriyelinin Cerablus'a dönmesi sağlanırken, El Bab'a da Türkiye'de bulunan 100 bin Suriyelinin yerleştirilmesi planlanıyor. Kontrol altına alınan bölgenin yeniden kaybedilmemesi için Suriyeli nüfusun kaydırılması ve askerin geri çekilmesinin zamana yayılması da değerlendiriliyor. Türkiye, ÖSO'nun kontrolü sağladığı bölgelerin yeniden imarı için de hazırlıklarına başladı.
















#Suriye
#El-Bab
#Fırat Kalkanı
7 yıl önce