|

Suruç'tan girdiler, Ceylanpınar'dan çıkacaklar

IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 22 kişilik Boze ailesi, Ceylanpınar'dan tekrar ülkelerine geçmeyi planlıyor.

Aa
00:00 - 5/10/2014 Pazar
Güncelleme: 15:03 - 5/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Suruç'tan girdiler, Ceylanpınar'dan çıkacaklar
Suruç'tan girdiler, Ceylanpınar'dan çıkacaklar

IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 22 kişilik Boze ailesi, Ceylanpınar'dan tekrar ülkelerine geçmeyi planlıyor. Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Halep'in Ayn el Arap (Kobani) bölgesi arasında terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli aileler, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Yumurtalık mevkinden kontrollü olarak Türkiye'ye giriş yapıyor. Yaklaşık 2 yıl önce Şam'da çıkan çatışmalardan kaçarak Kobani'ye 40 kilometre mesafedeki köyleri Kasımya'ya göç eden 22 kişilik Boze ailesi, çatışmalar şiddetlenince bu sefer Türkiye'ye sığındı.

Yumurtalık sınır hattında 3 günlük bekleyişin ardından Suruç'a geçen Boze ailesi, kamyonla yaptıkları yolculuğun ardından ilçede kendilerini bir gün misafir edecek geçici barınma merkezine yerleşti.

Boze ailesinin en yaşlı ferdi Abdo Boze (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de müteahhit olduğunu ama savaş yüzünden her şeylerini geride bırakıp kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sınırda oğlu Hanifi Boze'yi hayvanların başında bırakarak Türkiye'ye geçtiklerini belirten Boze, "Ama oğlumun emanetleri gelinim Medine ve torunum Hitam'ı yanımıza aldık" dedi. Sınır hattında 3 gün boyunca savaşın biteceği evlerine geri dönecekleri umuduyla beklediklerini dile getiren Boze, çatışmalar şiddetlenince Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Her şeye rağmen umutlarını koruduklarını dile getiren Boze, "Buradan Mardin Kızıltepe'ye gideceğiz, oradan da Ceylanpınar üzerinden tekrar kendi toprağımıza, Suriye''ye geçeceğiz" diye konuştu. Boze, 5 aylık torunu Hitam Boze'nin bekleyiş sırasında maruz kaldıkları toz ve yağmur nedeniyle güçsüz düşerek hastalandığını, uzun uğraşlar sonucu ambulansla hastaneye sevk ettirdiklerini sözlerine ekledi.

Plastik sandalyeyi yanlarından ayırmamışlar

Ailenin diğer ferdi Hanif Boze de amcasının oğlu Abdo Boze ile savaştan kaçtıklarını söyledi. Kaçış sırasında 13 yaşındaki yürüme engelli oğlu Ahmet'in çok sıkıntı çektiğini ifade eden Boze, tuvalet ihtiyacının karşılanması için oturma kısmına delik açtıkları plastik sandalye ve kovasını yanlarından hiç ayırmadıklarını belirtti. Boze, "Allah bizim hakkımızı, bizi bu hale düşürenlere bırakmasın, bu kadar çocukla göç etmek kolay değil" diye konuştu.

10 yıl önce