|

Suudiler Türk tarımına 3 milyar $ yatıracak

Suudi Arabistan merkezli bir firma, Türkiye'de tarım sektörüne 3 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Cihan
00:00 - 14/07/2009 Salı
Güncelleme: 03:34 - 14/07/2009 Salı
Yeni Şafak
Suudiler Türk tarımına  3 milyar $ yatıracak
Suudiler Türk tarımına 3 milyar $ yatıracak

Planet Food World (PFWC) adlı özel şirket, Körfez bölgesine ihraç amaçlı gıda ürünleri üretecek ve beş yıl içinde 20 bin endüstriyel tarla kuracak.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, şirketin Türkiye temsilciliği müdürü Mete Mutluoğlu, her bir tarlanın 10 bin metre kare büyüklüğünde olacağını ve tarlalarda sebze ve meyvenin yanında balık, koyun ve büyükbaş hayvan da yetiştirileceğini söyledi. Şirketin Türkiye'de kullanacağı toplam arazinin 200 kilometre kareyi bulması planlanıyor.

HEDEF 20 MİLYAR DOLARLIK CİRO

Mutluoğlu, ürünlerin büyük kısmının Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine gideceğini fakat Rusya ve Avrupa'ya da ihraç etmek istediklerini ifade etti. Beş yıl boyunca devam edecek faaliyetlerden elde edilen cironun 20 milyar doları bulmasını beklediklerini söyleyen Mutluoğlu, ek tesisler hizmete girdikçe bu rakamın daha da artabileceğini vurguladı.

Şirket, önümüzdeki 4-5 ay içerisinde tarla kiralama ve satın alma işlemlerine başlayacak. Tarlaların devlet kurumları, kooperatif ve özel vakıflardan satın alınmasının hedeflendiği bildirildi.

PFWC yetkililerinin hesaplarına göre, bir hektarlık araziden çiftçi yılda ortalama 1200 dolar kazanıyor ve bu da aylık 100 dolar yapıyor. Şirket yetkilisi, çiftçinin isterse tarlasını kendilerine kiraya verebileceğini ve buna karşılık maaş alabileceğini kaydetti. İsteyen çiftçiler PFWC adına da çalışabilecek ve kendilerine ücretsiz ev, maaş ve sigorta sağlanacak.


Gıda güvenliği ön planda

Tarım arazilerinin azlığı ve su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı petrol zengini Körfez ülkeleri gıda güvenliğini sağlama amacıyla özellikle Etiyopya, Tanzanya ve Sudan gibi Afrika ülkelerinde ve Uzakdoğu Asya'da arazi satın alma ve kiralama yöntemine başvuruyor. Bazı ülkelerdeki fakir halk ise tarım arazilerinin ellerinden alındığını ve kendi topraklarından üretilen gıdaların doğrudan dışarıya ihraç edildiğini iddia ederek buna karşı çıkıyor. Abu Dabi Yatırım Fonu, Gulf Finance House ve Ismar Bank'ın ortaklaşa kurdukları fon, Türkiye'de tarım sektörüne yatırım amacıyla geçen Ekim ayında 6 milyar dolarlık ön anlaşma imzalamıştı.



15 yıl önce