|

Szabo: Türkiye dostumuz

Macaristan Büyükelçisi Szabo, “AB olarak Türkiye hem dostumuz, hem de müttefikimiz, Macaristan için ise üçüncü bir ayrıcalığı da kardeş ülke olmasıdır” dedi.

Aa
00:00 - 20/04/2010 Salı
Güncelleme: 00:02 - 21/04/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Szabo: Türkiye dostumuz
Szabo: Türkiye dostumuz

AB Türkiye Delegasyonu tarafından her yıl iki kere düzenlenen AB Büyükelçileri inceleme ziyaretleri kapsamında Gaziantep'e gelen Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo, 'AB olarak Türkiye hem dostumuz, hem de müttefikimiz, Macaristan için ise üçüncü bir ayrıcalığı da kardeş ülke olmasıdır' dedi.

AB Büyükelçileri inceleme ziyaretlerinin bu yılki programı Gaziantep ile başladı. Gaziantep Ticaret Odası ve AB Bilgi Merkezleri Koordinasyon Birimi ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa 10 büyükelçinin yanı sıra 2 büyükelçi vekili katıldı.

Heyete, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ve AB dönem başkanı İspanya'nın Büyükelçisi Joan Clos başkanlık etti. Avrupa Çocuk Filmleri Festivali kapsamında, Real alışveriş merkezinde bulunan Nakıp Ali sinemasına gelen büyükelçiler, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan tarafından kapıda karşılandı.

Avrupa Çocuk Filmleri Festivali kapsamında 'Donkişot' adlı çocuk filminin gösteriminden önce büyükelçiler heyeti adına bir konuşma yapan Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo, dostluk adına geldikleri Gaziantep'te çok iyi karşılandıklarını söyledi. Çocukluğunda pamuk şekeri ve çikolatayı çok sevdiğini, bugün ziyaret ettikleri Şölen Çikolata Fabrikasında kendilerine çikolata ikram edildiğini kaydeden Szabo, sinemanın girişinde de pamuklu şeker ikram edildiğini, bundan keyif aldığını belirtti.

Türkiye'nin AB'yi girmek için aday bir ülke olduğunu, bu adaylık döneminde AB büyükelçileri olarak Türkiye'nin çeşitli yörelerini ziyaret edip gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade eden Szabo, 'AB olarak Türkiye hem dostumuz, hem de müttefikimiz, Macaristan için ise üçüncü bir ayrıcalığı da kardeş ülke olmasıdır' diye konuştu.


-BÜYÜKELÇİLER OSB'DE-

Organize Sanayi Bölgesini (OSB) ziyaret eden AB büyükelçileri, burada OSB Başkanı Cahit Nakıpoğlu tarafından karşılandı. Büyükelçilere OSB ile ilgili brifing veren Nakıpoğlu, 4 adet organize sanayi bölgesinde toplam 690 büyük işletmenin yer aldığını, Gaziantep'te faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 20'sinin OSB'de yer aldığını, geriye kalan yüzde 20'lik kısmın ise kentin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Gaziantep'in otoban ve demir yollarıyla başta Mersin Limanı'na bağlandığını, kara, hava ve deniz taşımacılığı konusunda Gaziantep ihracatının önünde hiçbir engel bulunmadığını ifade eden Nakıpoğlu, 'AB standardında ürettiğimiz ürünlerimizi başta komşu ülkeler olmak üzere, AB ve Orta Doğu ülkeleri, ABD, Kanada, Rusya, Japonya ve Çin gibi yaklaşık 140 ülkeye ihraç ediyoruz' diye konuştu.

Büyükelçiler, daha sonra OSB'de üretim yapan Şölen Çikolata Fabrikasına ziyaret etti. Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban tarafından kapıda karşılanan büyükelçilere özel kıyafet giydirilerek üretim yapılan makineler tanıtıldı.

Çoban, 120 ülkeye ihracat yaptıklarını, üretimlerinin yüzde 70'nin ihracata, kalanının iç piyasaya yönelik olduğunu söyledi. Üç fabrikadan ikisinin Gaziantep'te, birinin ise İstanbul'da üretim yaptığını kaydeden Çoban, yaşanan ekonomik krize rağmen yatırıma devam ettiklerini, ayrıca 300 yeni işçi alarak işçi sayılarını bin 500'e ulaştırdıklarını ifade etti.

AB standartlarında üretim yaptıklarını, başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerine ihracat yapmaya devam ettiklerini belirten Çoban, 'Gördüğünüz bu işletme dünyanın 10 sayılı tesisi arasındadır. Çok modern ve üstün teknolojiyle üretim yapılan işletmemiz, 2009 yılında 200 milyon dolar ciro yapmıştır. 2010 yılı hedefimiz ise 230 milyon dolar ciro yapmaktır' dedi.

Türkiye'nin bir an önce AB'ye üye olmasını beklediklerini, Türkiye'nin üyeliğinin her iki tarafın menfaatine olduğunu ifade eden Çoban, Türkiye'nin dünyadaki ekonomik krize rağmen gelişmesini sürdürdüğünü belirtti ve dünyadaki büyük finans çevrelerinin Türkiye'ye yatırım yaptıklarına işaret etti.

14 yıl önce