Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, temeli atılan Taksim Camii'nin 2018 yılının Ramazan ayında hizmete alınmasının planlandığını bildirdi.
Abone Ol
Haber MerkeziYeni Şafak
Her geçen gün nüfusu artan Taksim'de cuma vakti namaz kılınacak yer bulunamıyor. 2018'de tamamlanması planlanan cami, aynı anda 960 kişiye ibadet imkanı sunacak.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Taksim Camii'nin, 2018 yılının Ramazan ayında hizmete alınmasının planlandığını bildirdi. Ertem, fikir olarak yaklaşık 50 yıl önce gündeme gelen ve dün temeli atılan Taksim'deki camiye ilişkin süreci anlattı.
Mescit ve camiler tıklım tıklım Ertem, en başından beri düşüncenin Taksim'deki mevcut camiyi yıkıp yerine yenisini inşa etmek olduğunu belirterek, "İlk etapta düşündüğümüz Büyükşehir'den aldığımız 800 metrekare yer, bizim 200 metrekare yer olmak üzere 1 dönüm üzerine cami yapacaktık, şimdi yaklaşık 3 dönüm yerde inşa ediyoruz. Alan 3 katı büyüdü. Vakıflar Genel Müdürlüğünün vazifesi o mescidi yaşatmak, ihya etmek. Aldığımız görevi biraz daha büyütmüş olduk. Niye? İhtiyaç var onun için. Bu ihtiyacı kimsenin görmezden gelme lüksü yok" ifadelerini kullandı. Taksim'de bugün bir camiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ertem, Hüseyin Ağa Camii'nin, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğünün mescidinin tıklım tıklım olduğunu anlattı.
Adnan Ertem, Taksim'in nüfusunun her geçen yıl arttığını ve özellikle cuma vakti namaz kılınacak yer bulunamadığını ifade ederek "Bir ihtiyaç varsa giderilmesi gerekiyor" dedi. Ertem, camiyi sponsor olarak Sur Yapı'nın inşa edeceğini, işin kontrolünü, yürütülmesini ise Vakıflar Genel Müdürlüğünün üstleneceğini söyledi.
Dünyanın en büyük alemi Çamlıca Camii aleminin üzerindeki hilal törenle yerine konuldu. Hilalin yerine yerleştirilmesi ile alem tamamlanırken, o anlar drone ile havadan görüntülendi. Alem, 7,77 metre yüksekliği ve 4,5 ton ağırlığıyla dünyanın en büyüğü oldu. Taksim Maksemi'nin arkası Maksem'in arkasındaki derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak cami ile 49 yıllık tartışma sona erecek. Vakıflara ait 2 bin 482 metrekarelik araziye yapılacak olan ve mimar Y. Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman tarafından projesi yapılan caminin çizim aşamasında Beyoğlu'nun tarihi hassasiyeti, bölge dokusu ve en önemlisi hemen arkasında yer alan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliselerinin yüksekliklerinin dikkate alındığı belirtildi. Taksim Meydanı ile Beyoğlu mimari dokusunda sıkça rastlanan 20'nci yüzyıl başındaki Art Deco mimari stilinden esinlenilen Taksim Camisi, I. Mahmud tarafından 1731 yılında bölgeye su taksimi yapmak için inşa edilen, sekiz köşeli ve sekiz köşeli bir çatısı bulunan küfeki taşından Taksim Maksemi'nin arkasına, bugün hizmet veren derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak.
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onay verilen Taksim Meydanı’na yapılacak caminin fotoğrafları ortaya çıktı.
Maksem’in arkasındaki derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak cami ile 49 yıllık tartışma sona erecek.
Cuma namazını Taksim Mescidinde kıldıktan sonra, inşa edilecek camiyle ilgili açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, Taksim'de cami yapılıp yapılmama konusunun çok tartışıldığını hatırlatarak, 2010 yılında imar planlarında otoparkın cami alanı olarak tescillendiğini kaydetti.
2013 yılında imar planı iptal olunca 2015'e kadar plansız kaldı bölge. 2015 yılında sayın Cumhurbaşkanımızın,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın liderliğinde tartışıldı , çalışıldı. İyi alternatifler üzerinde duruldu.
Buraya uygun bir camii Anıtlar Kurulunda onaylandı. Arazi Vakıflar Bölge Müdürlüğünün arazisi ve Taksim Camii'ni yapmak isteyen bir hayırsever bir iş adamı da var.
Dolayısıyla kamu kaynağı harcanmadan yapılacak bu cami. Belediye ruhsatı da şu an itibarıyla verilmiş durumda. Ruhsatı alan hayırsever iş adamı iş makinelerini getirdi ve ilk çalışmalarına başladı.
Bu çalışmalara kazık çakılarak başlayacak, Anıtlar Kurulunun gözetiminde devam edecek. Kazık çalışması çevredeki binalarda bir tehlike olmasın diye düşünülerek yapılıyor. Süreç bu şekilde yapılacak ve inşaatın yapılması en az bir iki yıl kadar sürecek.''
Bir gazetecinin camiyi yapacak iş adamının kim olduğunu sorması üzerinde Demircan, '' 'İsmim mümkünse dursun' diyor ama aslında duyulacak, bunu gizlemeye gerek yok. Sur Yapı ortakları bu işi tek başına kendisi yapıyor. Zaten sürecin hızlanmasının bir sebebi de bu. Çünkü ihale yok. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bu işin yapımı konusunda protokolünü yaptı, ruhsatı da almış oldu. yanıtını verdi.
Taksim Maksemi önündeki çiçekçilerin yerinin değişmeyeceğini de belirten Demircan, şunları kaydetti:
''Mimarı Şefik Birkiye çok kıymetli insan, İstanbul'a çok güzel projeler yaptı. Caminin tarzı da modern klasik olacak. Caminin şantiyesi kuruluyor. İhalesi de olmadığı için iş yapacak adamın önü daha rahat ve hızlı. Denetim elbette bizde, mimarda ve Anıtlar Kurulunda. Süreç böyle devam edecek. Mescit kazı çalışmalarının seyrine göre, bir miktar daha durabilir ama bittikten sonra tamamen kaldırılacak.''
Öte yandan caminin yapılacağı alanda kurulan şantiyede çalışmalar sürüyor.
İşte Taksim'e yapılacak cami
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulunda görüşülüp onaylanan ve yapılmasının önünde artık bir engel kalmayan Taksim'e yapılacak caminin fotoğrafları ortaya çıktı.
Taksim Meydanı'nda yapılacak olan caminin temeli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla düzenlenen törenle atıldı. Törende Başkan Topbaş iş makinesi kullandı.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.