|

Tarihi zaviye yeni yerinde

Tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerine taşındı. Zaviyenin minare bölümünün de hafta içinde taşınacağı belirtildi.

Haber Merkezi
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 00:33 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Sırada taşınmayı bekleyen eserler ise şöyle: Kızlar, Süleyman Han, Koç, El-Rızık camileri ve Orta Kapı var.
Sırada taşınmayı bekleyen eserler ise şöyle: Kızlar, Süleyman Han, Koç, El-Rızık camileri ve Orta Kapı var.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce, tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın ardından Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi’nin türbe bölümü de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerine taşındı. Bu kapsamda türbe, minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde taşınacak olan 850 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi’nin gece 256 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracına yüklenen türbe bölümünün önceki gün saat 06.00’da başlayan çalışma ile yaklaşık 2 bin 400 metre uzaklıktaki yeni yerine nakli tamamlandı. Zaviyenin minare bölümünün de hafta içinde taşınacağı belirtildi. Zaviye, 12. yüzyılda Artuklular zamanında yapıldı ve Eyyubiler döneminde İmam Abdullah’ın kabri esas alınarak yeniden şekillendirildi.


GÖZYAŞIYLA İZLEDİLER

Türbenin özel araçla geçişi sırasında bazı vatandaşların duygulanıp, gözyaşı döktüğü görüldü. Taşınma işlemlerini izleyen Kesmeköprü sakini Selime Tapkan (65), yıllarca komşu oldukları türbenin köylerinden uzaklaşmanın hüznünü yaşadıklarını ifade etti.

#İmam Abdullah Zaviyesi
#Türbe
6 yıl önce