|

Taşımalı eğitim beni rahatsız ediyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarına karşı bir hassasiyeti olduğunu söylerken, “Taşımalı eğitimle ilgili meseleler beni çok rahatsız ediyor. Tedbir almamız lazım. Köy okullarının aslında bir hayat sahnesi olduğunu, çocuğun yaşamla irtibatının orada sahicileştiğini unutmamamız lazım” dedi. Tvnet’te Ayşe Böhürler’in sunduğu “Türk Kahvesi” programına katılan Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne devam ederken dolmuş ve taksi şoförlüğü yaptığını anlattı. Babasının dolmuş şoförlüğü yaptığını ifade eden Selçuk, “Benim hayalimde de TIR şoförü olmak vardı” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:20 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Bakan Ziya Selçuk Ayşe Böhürler’in sorularına cevap verdi.
Bakan Ziya Selçuk Ayşe Böhürler’in sorularına cevap verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimin, bir grup hizip ya da parti değil, millet ödevi olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek. Bu kadar kitlesel eğitim, kitlesel imha doğurur” diye konuştu. Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını ve hayalinin TIR şoförlüğü olduğunu da anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tvnet'teki Ayşe Böhürler ile Türk Kahvesi programına katıldı. Çocukların geleceğiyle ilgili düşüncelerini sıralayan Selçuk şöyle konuştu: "Bizim bebelerin, evlatların, dünyanın her yerinde gururla, sabırla ve dimdik ayakta durarak, kendi var oluşundan, ülkesinden, toprağından, ürettiğinden tatmin olmuş bir hissiyatla 'biz de buradayız, varız' diyebilecek bir gençlik istiyorum. Bunu yapabilmenin her koşulu var Türkiye'de. Fakat eğitim, bir grup hizip ya da parti ödevi değil. Eğitim bir millet, ülke ödevi. Bir mutabakat istiyor eğitim. Mutabakat olmazsa milletleşemiyoruz. Milletleşemeyince herkes bulunduğu yerden ateş etmeye başlıyor. Bizim bu mutabakat üzerine bir gelecek tasavvuruna ihtiyacımız var."

EĞİTİM KİŞİSELLEŞECEK

Bir öğretmenin kendisini tanımadan, mizacını bilmeden başkasını tanımaya çalışmasının çok doğru olmadığını ifade eden Selçuk, bunun biliniyor olmasının, çocuğun içindeki müfredatı bilmeyi getirdiğini söyledi. Her çocuğun müfredatının kendi içinde saklı olduğunu anlatan Selçuk, "Bu çağın teknolojisindeki gelişmelerden dolayı, öğrenmenin bireyselleştirilmesi süreci hızlanacak. Kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek önümüzdeki süreçte. Bu kadar kitlesel eğitim, kitlesel imha doğurur. Bu kadar kitlesel eğitim doğru değil" dedi.

TAŞIMALI EĞİTİM BENİ RAHATSIZ EDİYOR

Köy okullarına karşı hassasiyeti olduğunu belirten Selçuk, “Taşımalı eğitimle ilgili meseleler beni çok rahatsız ediyor. Gerçekten bir tedbir almamız lazım. Köy okullarının aslında bir hayat sahnesi olduğunu, çocuğun yaşamla irtibatının orada sahicileştiğini unutmamamız lazım. Diğer türlü çocuğun hayatını çok yapaylaştırıyoruz ve eğitimi sadece öğretim prosesi gibi algılattırıyoruz. Bu çok doğru bir şey değil” diye konuştu.

Hayalim TIR şoförü olmaktı

Kendi eğitim hayatından bahseden Bakan Selçuk, okumasında annesinin önemli bir yeri olduğunu söyledi: “Onun sayesinde okudum, diyebilirim. Doğduğum köyde ilkokul birinci sınıfa 5 yaş 2 aylıkken başladım. Ailem Ankara’ya göçmüştü, ben de babaannemin yanında köyde kaldım. Toplam 17 gün gitmişim okula gerisinde de kaçmışım.”

Lise döneminde 2 ay kadar okuldan kaçtığını, bunun üzerine babası “Okumayıp benim gibi dolmuş şoförü mü olacaksın?” diyerek kendisini dövünce “Hayır, ben TIR şoförü olacağım.” dediğini belirten Selçuk, lisede bir yıl sınıfta kaldığını, ardından da Ankara Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Fakültesine devam ettiğini, bu sürede de dolmuş ve taksi şoförlüğü yaptığını anlattı. Selçuk, Ayşe Böhürler’in “Çoçukluk hayallerinizle bugün geldiğiniz yer uyuşuyor mu?” sorusuna, “Aslında uyuşmuyor. Benim hayalimde nikelajlı büyük bir TIR’da, TIR şoförü olmak vardı” dedi.

#Ziya Selçuk
#Tvnet
#Ayşe Böhürler
5 yıl önce