|

Tavşanlar sürgünde

Turistlerin ilgisini çekmesi için Van’ın Akdamar Adası’na bırakılan tavşanlar, kısa sürede çoğalınca sürgün yedi. Tarihi eserlere zarar veren 3 bin tavşan, başka bölgelere taşınıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 8/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:42 - 7/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası, üzerindeki Ermeni kilisesi ile inanç turizmine de hizmet ediyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan ada, geçmiş yıllarda “turistlerin ilgisini çekmesi” amacıyla bırakılan tavşanlar yüzünden zor günler geçiriyor. Geçmiş yıllarda bırakıldıktan sonra sayıları her geçen gün artan tavşanlar, tarihi eserlere ve ekosisteme zarar verdiği gerekçesiyle toplatılıyor. Konuyla ilgili ilk olarak kamu kuruluşları ve üniversite iş birliğiyle bir komisyon oluşturuldu.



HEM KAFES HEM PUHU


Komisyon, tavşan sayısının azaltılması için kimyasal, biyolojik ve ateşli silahlarla avcılık yöntemlerinin kullanılamayacağı fikrine varıp, tavşanların canlı olarak toplatılmasına ve farklı bölgelerde doğal yaşam alanlarına bırakılmasına karar verdi. Alınan kararla, adada sayıları 3 bin dolayında olduğu tahmin edilen tavşanların yakalanması için hazırlanan 50 tuzak kafes önceden belirlenen bölgelere yerleştirildi, ayrıca tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşu adaya bırakıldı. Yakalanan tavşanlar daha sonra uygun görülen alanlara bırakılacak.


#Tavşanlar sürgünde
#Akdamar Adası
#Ermeni kilisesi
9 yıl önce