|

Tedbir azaldı satışlar düştü

Kovid-19’a karşı alınan tedbirlerin gevşemesi maske, dezenfektan, siperlik satışlarına da yansıdı. Aşılanma sonrası tedbirlerin ihmal edilmesiyle maske ve dezenfektan satışları ilk günlere göre onda bire kadar düştü, siperlik satışları yok denecek kadar azaldı.

00:00 - 31/10/2021 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 31/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Enver Solak
Enver Solak

MUHAMMED KURTAR

Sağlık otoritelerinin uyarılarına rağmen Kovid-19’la mücadelede uyulması gereken hijyen kurallarındaki gevşeme maske, dezenfektan satışlarına da yansıdı. Başkentte medikal ürün satan dükkanların bulunduğu Sağlık Sokak’ta salgının ilk dönemlerindeki hareketlik yerini sakinliğe bıraktı.


MASKE ALMAYA GEREK DUYMUYORLAR

Pandeminin ilk dönemine oranla tıbbi maske satışlarının yüzde 99 azaldığını vurgulayan Eczacı Nusret Erdoğan, “Koronavirüs ilk yayılmaya başladığında maskeler kısa sürede tükeniyordu, depodan maske gelir gelmez hemen bitiyordu. Dezenfektan ve kolonya satışlarımız ise satış rekorları kırıyordu. Şimdilerde ise insanlar almaya gerek bile görmüyor, satışlarımız yok diyecek kadar az” dedi.

DEZENFEKTAN, SİPERLİK SATILMIYOR

Koronavirüsün ilk döneminde haftalık yaklaşık 50 bin adet maske sattığını belirten Medikalçi Enver Solakoç, “Devam eden haftalarda ise bu rakam 100 bine kadar çıktı. Şu anda satışımız haftalık 10 bini bile bulmuyor. Dezenfektan satışlarımız ise haftalık 1 ton iken dün 100 litre oldu. Bazı günlerde ise hiç satışımız olmuyor. Pandeminin başında dükkanımızın bir köşesini tamamen maske kutuları kaplıyordu. Aynı gün tükeniyordu. Siperlik satışlarımız ise ilk başlarda haftada 2 bin olurdu şu an en fazla 10, 15 tane satabiliyoruz” ifadelerini kullandı.


RAFLARDA ESKİYOR

Pandeminin başladığı ay günde bin kutu maske sattığını ifade eden medikalci Tamer Akdemir ise şu anda ortalama 80 kutu sattığını söyledi. Akdemir, “İlk günlerde maske yetiştiremiyorduk, şu an ise raflarda eskiyor. Dezenfektan satışlarımız ise bir hayli fazlaydı. O günlerde günde 100 litre dezenfektan satarken şu an bir litre satabiliyoruz. Siperlik satışlarımız da yoğundu şu an soran yok. Sanırım artık tedbirler azalıyor” diye konuştu.

Maske 3 kat olmalı

  • Son dönemde tıbbi maskelerin kalitesizliğine yönelik şikayetler de arttı. 3 katlı maskenin yerini 2 katlı maskeler aldı. Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kordinatörü Prof. Dr. Sema Turan “Tıbbi maskelerin kalitesine dikkat edilmeli. Vatandaşlar maskeyi almadan önce kaç katlı olduğuna dikkat etmeliler. Maske alırken seçici olunmasında yarar var. Fark ediyoruz ki aşılama başladıktan sonra maskeden uzaklaştık. Aşı olsak dahi maske nizami bir şekilde takılmalı.” dedi.

#Kovid-19
#Tamer Akdemir
#Nusret Erdoğan
#Enver Solak
#Ankara Şehir Hastanesi
#Sema Turan
3 yıl önce