|

Alimler siyasette ​taraf oldu

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “İslam dünyasında alimler mehabetini kaybetti. Her bir âlim siyasetin gölgesinde taraf oldu. Onlara meşruiyet üretmeye çalıştılar” dedi.

Yeni Şafak
22:44 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 19:50 - 7/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Alimler siyasette ​taraf oldu
Alimler siyasette ​taraf oldu

Al Jazeera’nin sorularını cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Dünyasında yaşanan son gelişmelerden halifelik ilanına kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Ortadoğu’daki çatışmaları, Avrupa’da yaşanan yüzyıl savaşlarına benzeten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “İslam dünyasında Âlimler mehabetini kaybetti. Her bir âlim bir siyasetin gölgesinde taraf oldu. Onlara meşruiyet üretmeye çalıştılar” ifadelerini kullandı.


ALEVİLİK İSLAM’IN DIŞINDA TANIMLANAMAZ

“Diyanet Aleviliği tanımlamaz” diyen görmez, “Alevilik hakkında araştırmaları vardır, değerlendirmeleri vardır. Önemli neticelere ulaşmıştır. Bu konuda tanımlayıcı olmak yerine, anlayıcı olmayı tercih eder. Aleviliği teolojik bir tartışmaya çekmek yerine, memleketimizin önemli bir meselesi olduğu için daha çok inanç özgürlüğü çerçevesinde ele alıyoruz” ifadelerini kullandı. Görmez şöyle devam etti: “Ortak tarihimizin önemli bir fenomeni. Bin yıl birlikte yaşamışız. Tarih içerisinde yazılı kaynaklardan mahrum bırakıldığı için kendi referanslarını kaybetmek ile karşı karşıya kalmış. Bütün bu farklılıkların farkında olarak, bunu dini bir tartışma haline getirmeden tanımlayıcı olmadan anlayıcı olmak istiyoruz. Tabii kırmızı çizgilerimiz de var. Hiç kimse Aleviliği İslam’ın dışında farklı bir din olarak tanımlamaya kalkışmamalı. Hem Alevileri Türkiye’de azınlık göstermek de yanlıştır. Bu coğrafyayı birlikte inşa ettiğimiz, bu vatanın sahibi kardeşlerimizdir. Bu da kırmızıçizgimizdir.”



Cemevi camiye alternatif değil

“Cemevleri ibadethane midir?” sorusuna Görmez şöyle cevap verdi: “Biz tanımlayıcı değil anlayıcıyız. Cemevi cemevidir. Ben bir akademisyen olarak cemevini bir Mevlevihane gibi, Bektaşi dergâhları gibi birer niyaz evi, içinde Allah’ın zikredildiği, anıldığı mekânlar olarak biliyorum.” 


BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR

“Cemevlerini caminin karşısında camiye alternatif farklı bir dinin mabedi gibi görmek mümkün değildir.” diyen Görmez şöyle devam etti: “Aleviliği farklı bir din gibi göstermenin bir çabası olarak ortaya çıkmıştır. Alevilik bin yıllık geçmişi var. Bunu yok sayarak yapılan tanımlar yanlış olur.”





#Alimler
# siyaset
# taraf
10 yıl önce