|

Terör destekçisi belediyeye kayyum

Terör örgütlerine destek olan belediyeler için yeni bir adım atıldı. OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile teröre ve şiddet olaylarına destek veren belediyelerin taşınır mallarına el konulacak. Yeni düzenlemeyle kayyumların görevi TMSF'ye devredilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:36 - 2/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından hükümet, bir yandan terörle mücadele verirken diğer yandan teröre destek veren belediyeler ile ilgili yeni düzenmelere gitti. Olahanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkaralan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Belediye Kanunu'na eklemeler yapıldı. Yapılan eklemeye göre, teröre ve şiddet olaylarına destek veren belediyenin tespit edilmesi halinde taşınır mallarına el konulacak.



RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI


Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 674 sayılı KHK ile belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla yararlanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak.



BELEDİYE KANUNUNA EKLEME YAPILDI


Söz konusu kararnameye göre, Belediye Kanunu'nun 57. maddesine şu ifadeler eklendi: “Ancak belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapar veya yaptırır. Valiliğin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir.”



PERSONEL ATILABİLİR


“Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilir. Bu fıkra kapsamındaki ihtiyaçlar; parasal ve bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinde belirtilen usule göre temin edilir. Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el koyulur.”



VALİLİK BELİRLEYECEK


Düzenlemeyle, belediye başkanı ve yardımcısı ile meclis üyelerinin terör örgütüne yataklık suçlarından görevden uzaklaştırılması durumunda yerlerine yeni isimler görevlendirilebilecek. Bu isimleri 15 gün içinde büyükşehir belediyesi ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.



Yetki TMSF'de


KHK ile FETÖ'cü şirketlerle ilgili önemli düzenlemelere gidildi. Buna göre, artık şirketlere ayrı kayyum atanması yerine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bu rolü üstlenecek. Şirketin varlıklarının satış ve tasfiye işlemleri TMSF tarafından yapılacak. Bu adımla, FETÖ'nün kasaları olarak bilinen Kaynak'tan Boydak'lara kadar çeşitli şirketlerin mal varlıkları konusunda TMSF gerekli süreçleri işletecek. KHK'da, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle 4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133'üncü maddesi uyarınca ve devirle kayyumların görevleri sona erdi. Satış ve tasfiye işlemlerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılacağı belirtildi.


#FETÖ
#OHAL
#Kayyum
8 yıl önce