|

Teröre karşı ortak tavır

Başbakan Davutoğlu, İslam dünyasının terör ve diğer sorunlara karşı net tutum almasını istedi. Davutoğlu, İslam dünyasına da 9 maddeden oluşan ortak eylem çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
00:17 - 15/04/2016 Cuma
Güncelleme: 00:29 - 15/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Davutoğlu, zirve kapsamında katılımcılar onuruna verdiği öğle yemeğinde İslam dünyasının özellikle terör konusunda ortak tavır alması gerektiğini belirtti. Davutoğlu konuşmasında İslam dünyasına 9 maddeden oluşan eylem planı çağrısı yaptı:



AŞIRI AKIM UYARISI


1- Dinimizin barış mesajını dünyaya iletmeli ve bu mesajın dışında hareket eden içimizdeki yapılara karşı ortak tavır sergilemeliyiz. DEAŞ gibi, mezhepçi akımlar gibi aşırı akımlara sesimizi yükseltmeliyiz.



2- Teröre ve İslam'ı terörle aynileştirmeye, özdeşleştirmeye çalışan tavırlara karşı da ortak bir duruş sergilemeliyiz.



3- Dünyada İslam diniyle ilgili olarak oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıya karşı ortak bir tavırda buluşmalıyız. Nerede bir İslamofobik çalışma varsa, sesimizi yükseltmeliyiz.





AYRILIKLARI GİDERELİM


4- Siyasi konularda farklı kanaatlere sahip olabiliriz, ancak insani alanda birlikte davranmak durumundayız. Suriye konusunda farklı kanaatlere sahip olunabilir, ama Suriye'deki kardeşlerimizin karşı karşıya kaldığı sorunlar konusunda ortak bir tavır sergilemeliyiz.



5- Siyasi görüş ayrılıklarımızı giderebilmek için üst düzey siyasi diyaloga önem vermek durumundayız. İslam dünyasının sorunları söz konusu olduğunda hiçbir kayıt, sınır olmaksızın bir araya gelmeli, ikili, üçlü ve çok taraflı zeminlerde, özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bu sorunların çözüm aramalıyız.



KARABAĞ, FİLİSTİN VE KIRIM VURGUSU


6- islam dünyasına dönük olarak sınırların yeniden çizilmesi çabalarına, bazı ülkelerİ parçalama teşebbüslerine karşı ortak bir tavır içinde olmalıyız.



7- Başta Filistin olmak üzere işgal altındaki bütün İslam topraklarının kurtarılması konusunda da ortak bir tavır takınmalıyız. Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları ve Kırımtoprakların hürriyetlerine kavuşması konusunda da ortak bir tavır benimsememiz gerekir.



8- Değişik ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıkların haklarının korunması yönünde de barışçıl teşebbüslerimizi artırmalıyız. Hem işgal altındaki Filistin, Karabağ, Kırım gibi toprakların kurtarılması, hem de Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması İslam İşbirliği Teşkilatının etkinliğini gösterecek göstergelerden biridir.





EKONOMİK İŞBİRLİĞİ


9- Ekonomik işbirliği konusunda ortak bir tavır sergilemeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bütün ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak bir zeminin oluşması yönünde de siyasi liderler olarak açık ve net bir şekilde ortak bir tavır geliştirmeliyiz.










#Ekonomik işbirliği
#Başbakan Davutoğlu
#İslam İşbirliği Teşkilatı
8 yıl önce