|

Mezhepçilik fitnedir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ndeki açılış konuşmasında, mezhepçilik uyarısında bulundu. Erdoğan, “Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor. Benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam’dır” dedi. Erdoğan, İslam dünyasının biraraya gelmesi ve kenetlenmesini de istedi: Bölücü değil birleştirici olmalıyız. İhtilafları değil ittifakı, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü yaşanan çatışma ve çekişmelerden, düşmanlıklardan zarar gören sadece Müslümanlardır, sadece İslam ülkeleridir.

Yeni Şafak ve
00:17 - 15/04/2016 Cuma
Güncelleme: 21:27 - 14/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi'nde 3 yıllık dönem başkanlığını Mısır'dan devralan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirvenin açılış konuşmasında mezhepçilik uyarısında bulundu. Erdoğan, “Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma” temasıyla düzenlenen zirvedeki konuşmasında özetle şunları söyledi:



Zirve toplantımızın temasını oluşturan 'adalet' ve 'barış' kavramlarının içini doldurmakta, bunları müşahhas hale getirmekte acele etmeliyiz. Çünkü dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir.



BEN MÜSLÜMANIM


Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam'dır. Ben tıpkı 1 milyar 700 milyon kardeşim gibi


sadece ve sadece bir Müslümanım. Diğer tüm farklılıklar bu inancımın, bu sıfatımın gerisindedir.



BU DİNİN TEMSİLCİSİ OLAMAZLAR


Müslümanlar olarak Peygamberin Veda Hutbesi'nde ifade ettiği 'Müslüman Müslüman'ın kardeşidir. Bir Müslüman'a kardeşinin kanı da malı da helal olmaz' emrine kulak verilmezse, yaşanan acılar asla dinmez. Sözüm ona İslam adına, Müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran, onların canlarına kasteden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz.



BU VEBALİ ÜSTLENEMEYİZ


Bizler Müslüman olarak, İslam ülkeleri olarak ne kadar birbirimize düşersek, umudunu bizlere bağlamış olan masumlar o kadar çok sıkıntıya maruz kalacaklardır. Böyle bir vebali üstlenemeyiz. Bunun için bölücü değil birleştirici olmalıyız. İhtilafları değil ittifakları, husumeti değil muhabbeti güçlendirmeliyiz. Çünkü yaşanan çatışmalardan, çekişmelerden, düşmanlıklardan zarar gören sadece Müslümanlardır, sadece İslam ülkeleridir.



ZARARLARI MÜSLÜMANLARA


Terör ve şiddet sorunu bugün İslam dünyasının en büyük meselelerinden biridir. Geçmişte El-Kaide yüzünden Afganistan'ın nasıl tahrip edildiğini gördük. Şimdi Irak'ta, Suriye'de, Libya'da DAEŞ, Afrika'nın çeşitli bölgelerinde terör eylemleri düzenleyen Boko Haram ve Eş-Şebab gibi örgütler de aynı kapsamdadır. Birkaç şov amaçlı eylem dışında bu terör örgütlerinin tüm zulümleri, tüm zararları Müslümanlaradır.





Anahtar dayanışma


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da yapılan İİT 13. İslam Zirvesi'nin önemini anlatan bir makale kaleme aldı.


Erdoğan'ın Katar merkezli El Cezire ile Amerikan televizyonu CNN'in internet sitelerinde yayınlanan makalesinde siyasi görüşleri, milliyeti, inancı ve kültürel değerleri ne olursa olsun insanların barış ve adalet arzusunda birleştiklerini belirtti. Terörizmi yenmenin anahtarının dayanışma olduğunu söyleyen Erdoğan, terörizmin artık sadece bazı ülkelere ve bölgelere yönelik bir tehdit olmadığını öncellikle Avrupa'daki Müslüman toplulukları mağdur eden küresel bir soruna dönüştüğüne işaret etti. Erdoğan, İstanbul'da yapılmakta olan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde terörizme karşı küresel mücadele için bir araya geldiklerini kaydetti.



Birliğin nişanesi




İİT 13. Zirvesi”nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve zirveye katılan ülkelerin devlet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında Erdoğan'ın her iki yanında Brunei Sultanı Hasan el-Bulkiye Muiziddin Va'dullah ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud yer aldı. Erdoğan'ın fotoğrafçekimi sırasındaki “Bu fotoğraflar beraberliğimizin, birliğimizin inşallah güzel bir nişanesi olur. Hayırlı olsun” sözleri liderler tarafından alkışlandı.








#İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#mezhepçilik
#müslüman liderler
8 yıl önce